četvrtak, 25. veljače 2016.

Četiri mjeseca informativne kampanje u Srbiji


Telekom Srbije (u većinskom vlasništvu Republike Srbije), Ministarstvo telekomunikacija, trgovine i turizma te Elektrotehnički fakultet Beograd, u studenom 2015. pokrenuli su informativnu kampanju "Biraš kako komuniciraš" u kojoj se korisnici mobilne telefonije savjetuju na koji način se može smanjiti izloženost elektromagnetskom zračenju.

Pokrenuta je web stranica www.kakokomuniciras.rs na kojoj se, pokraj savjeta o pravilnoj upotrebi mobilnih uređaja, nalaze osnovne informacije o izvorima elektromagnetskog zračenja, načinu funkcioniranja mobilnih mreža i zakonskim okvirima u ovom području. TV spotovi s korisnim informacijama emitiraju se svakodnevno, a također informacije se objavljuju i na vrlo posjećenim tamošnjim internetskim portalima.

Među osnovnim preporukama, obrazloženim na stranici kakokomuniciras.rs, nalaze se savjeti korisnicima da izbjegavaju korištenje telefona uslijed slabog prijema signala, udaljavanje uređaja od sebe prilikom uspostave veze ili za vrijeme noći i spavanja, kao i korištenje SMS poruka za kratke dogovore.

Kampanja je pobudila veliki interes građana. Ovdje je poveznica na YouTube kanal sa zanimljivim video zapisima objavljenim u svrhu informiranja građanstva.

I dok je u Srbiji elektromagnetsko zračenje, osim primarno zdravstvenog, pitanje i zaštite i očuvanja okoliša, pa je tako za svaku baznu postaju potrebna i studija utjecaja na okoliš, u Hrvatskoj brojna administracija zadužena za očuvanje i zaštitu okoliša uopće ne percipira problematiku neionizirajućeg zračenja. Na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode nije moguće pronaći nikakve informacije o zračenju i utjecaju na okoliš te stav Ministarstva prema tom problemu. Isto vrijedi i za Agenciju za zaštitu okoliša, Državni zavod za zaštitu prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Čini se da u Hrvatskoj o okolišu najviše 'brinu' sami operatori, koji navode, citiramo, da je jedan od kriterija za odabir lokacije baznih stanica da na određenom području ne rastu ugrožene biljne vrste. Ako je briga o okolišu ista kao i prema ljudima, onda je sasvim sigurno katastrofalna.

Nema komentara:

Objavi komentar