petak, 5. veljače 2016.

Uklonjeni dijelovi bazne stanice u Puli: Građani nastavljaju prosvjed dok se ugovor ne raskine, traže i izmjenu loše zakonske regulative

Dana 4.2.2016. god. u naselju Nova Veruda - Veruda Porat, Carlijeva 15, djelatnici VIPNETa su uklonili postavljene instalacije. Prosvjedi su i dalje u tijeku dok ugovor između susjeda i VIPNETa ne bude raskinut. Ovim se putem zahvaljujemo pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću na velikoj potpori, a također i Robertu Cveku i Eleni Puh Belci, Nensi Krupić, Dušanu Cvetanoviću kao i saborskom zastupniku Miru Bulju. Shodno najnovijim istraživanjima o štetnosti predmetnog zračenja te radi zaštite prava i zdravlja građana Republike Hrvatske, najavljujemo pojačan angažman na polju prilagodbe zakonskih regulativa realnim potrebama građana Republike Hrvatske, svim zakonskim sredstvima i polugama.

Podsjetimo, temeljem prijave stanara građevinskoj inspekciji, a zbog nepostojanja građevinske dozvole, jučer su djelatnici teleoperatera uklonili antenske instalacije bazne stanice na krovu obiteljske kuće u Carlijevoj ulici. Naime, stanari okolnih obiteljskih kuća organizirano su se usprotivili postavljanju stanice strahujući od štetnog elektromagnetskog zračenja na zdravlje svih ostalih stanara, posebice zbog velikog broja djece.

Iako Grad Pula nije nadležan nad postavljanjem elektroničke opreme i ima ograničene mogućnosti, od samog se početka založio kako bi se situacija pozitivno riješila te je i pulski gradonačelnik Boris Miletić održao nekoliko sastanaka s predstavnicima stanara na kojima je istaknuto kako je zdravlje građana na prvom mjestu. Tom je prilikom Miletić istaknuo kako je ova situacija još jedan primjer koji pokazuje sve nedostatke centraliziranog sustava upravljanja i neophodnosti decentralizacije države. "Da su ovlasti na lokalnoj razini, siguran sam da bi si ova situacija odavno već riješila'', smatra Miletić.

Podsjećamo, nedavnim inspekcijskim pregledom stambene zgrade po prijavi građana, na koju je postavljena elektronička oprema utvrđeno je da ista nije izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom te je investitor, odnosno teleoperater trebao ishoditi građevinsku dozvolu za gradnju pa je zbog toga jučer popodne ista i uklonjena. (Regional Express, Foto: TV Nova sc)

Videoprilog TV Nove možete pogledati ovdje. Više informacija uz fotografije nalazi se na Facebook stranici Ne želimo baznu stanicu u našoj ulici.

LOŠA ZAKONSKA REGULATIVA MINISTARSTAVA GRADITELJSTVA I ZDRAVSTVA


Isključivo prema interesu operatera:
Regulativa Ministarstva graditeljstva

Regulativa Vlade Republike Hrvatske:
Lokalne uprave nisu bitne


Regulativa Ministarstva zdravlja:
2014. povećali dopuštene granice
zračenja

Nema komentara:

Objavi komentar