nedjelja, 6. ožujka 2016.

Fažana: Bez znanja mještana i vjernika postavljena skrivena bazna stanica u zvonik crkve


Zbog loših i diskriminirajućih hrvatskih propisa vezanih uz postavljanje baznih stanica i zaštitu od neionizirajućeg elektromagnetskog zračenja, posljednjih mjeseci smo nažalost preplavljeni inicijativama koje nastaju u raznim dijelovima zemlje i koje se zalažu za uklanjanje antena postavljenih na neprikladnim mjestima.

Najnoviji slučaj je iz Fažane kod Pule. U samom centru mjesta, u zvoniku crkve sv. Kuzme i Damjana postavljena je bazna stanica i to bez znanja susjeda i mještana koji ondje žive. Ništa se ne bi otkrilo da nedavno vjetar nije otpuhao crna platna iza kojih su se vješto, očito duže vrijeme, skrivale antene i to prema tvrdnjama mještana, na sve četiri strane zvonika. Samo dan nakon što ga je vjetar 'otpuhao', maskirno crno platno brže bolje je ponovno pričvršćeno za zidove nekoliko stotina godina starog zvonika.

Poznato je da katolička crkva u Hrvatskoj prema ovom pitanju nema jasno određen stav, nego se odluka o tome hoće li se bazna stanica postaviti na crkvu prepušta svakoj župi. Ovakav stav koji je više puta objašnjavan u medijima je, naravno, samo paravan za odobravanje postavljanja antena i na Božje kuće, posljednja utočišta mnogih i mjesta na koja vjernici hrle moliti, između ostalog, i za zdravlje sebe i bližnjih. Nije poznato što na ovu temu ima kazati mjesni župnik, a ni činjenica jesu li konzervatori odobrili postavljanje bazne stanice i znaju li uopće išta o tome.

Za sada je više od 240 mještana podržalo inicijativu Protiv baznih stanica u centru Fažane.Beskrupulozna utrka za profitom te pozamašnim novčanim naknadama operatera usluga, udomitelji baznih antena ne samo što se često ne pridržavaju propisa i drže lokalne mještane u neznanju o instalaciji takvih uređaja, već na najmaštovitiji način prikrivaju štetne antene koje su nažalost jako često pozicionirane upravo u naseljenim centrima, jedan je od komentara na Facebook stranici inicijative. Doznajemo da su bazne stanice postavljene i na crkvama u Poreču i Vrsaru, vjerojatno i u brojnim drugim crkvama u Istri kao i cijeloj Hrvatskoj.

Kada im bazna stanica osvane u blizini doma, građani se najčešće pitaju kome se obratiti. Poznato je da se Ministarstvo zdravlja proglasilo nadležnim samo za razine elektromagnetskog polja. Logično bi bilo da postavljanje antena regulira Ministarstvo graditeljstva, ali po njima su to jednostavne građevine za koje ne treba ni građevinska ni lokacijska dozvola. Treća instanca koja preostaje je jedinica lokalne uprave. Naravno, ni oni ne mogu odlučivati niti utjecati zbog Vladine uredbe iz 2012. godine po kojoj se antenski prihvati ne planiraju u dokumentima prostornog uređenja. Ovakve propise koji u potpunosti diskriminiraju ne samo građane nego i lokalne samouprave nema niti jedna država Europe, a možda i svijeta! Dovoljan je, dakle, dogovor između vlasnika objekta i mobilnog operatera i antena već za nekoliko dana može biti u funkciji.

Foto: Protiv baznih stanica u Fažani.
Više informacija: Odašiljači bazne stanice na zvoniku crkve svetog Kuzme i Damjana u Fažani

3 komentara:

  1. visoke frekvencije bazne stanice osim što su u krajnjem slučaju kancerogene i ometaju koncentraciju molitvenih niskih frekvencija upućenih svevišnjem al naravno lik od svećenika to ne kuži nego kuži da si je popunil rupe u proračunu,očito je jako zanimljiv svojim župljanima kad je "morao" tako postupiti

    OdgovoriIzbriši
  2. bojkotirati mise ak se župnik ne da uvjeriti u ispravno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. u mom kvartu su mještani s predsjednikom udruge HUZEZ išli i kod župnika da podrži prosvjed,peticiju i upozori župljane na opasnost od emz bežične tehnologije što je i učinio i na misama upozoravao ljude na štetnost emz i tak to,kada je došao novi župnik opet je išla "delegacija" tražiti potporu i dobili smo potporu i taj novi je u misama spominjao na štetnost emz i čak je ponudio udruzi da može organizirati javnu tribinu na tu temu u prostorijama-(dvorani kapaciteta 70-80 ljudi kino postav ili na obližnjem crkvenom zemljištu)župnog ureda kad već nema udruga svoje prostore-tak da smo mi našeg župnika obradili za razliku od drugih žalosnih situacija predhodno spomenutih.

      Izbriši