utorak, 10. svibnja 2016.

U Saboru zatražena stanka zbog baznih stanica

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista 4.5.2016. je na početku sjednice Hrvatskog sabora zatražio stanku kako bi se govorilo o sve većem problemu s  antenama mobilne telefonije u Hrvatskoj.

  • Index.hr: Miro Bulj: Bazne stanice se ne smiju postavljati bez suglasnosti lokalne zajednice... 
  • N1: Miro Bulj: Teleoperateri si sami pišu pravilnik, ovog nema u EU!...
  • HRTMostov saborski zastupnik Miro Bulj izvijestio da je Ministarstvo zdravlja... 
  • Soundset: Bulj protiv teleoperatera: "Oni izrađuju pravilnik za ministarstvo zdravlja"
  • Direktno.hr: Bulj: Za baznu stanicu treba suglasnost lokalne zajednice...
  • net.hr: Dozvole za bazne stanice: "Opljačkali su našu teleinfrastrukturu, neće i dalje pljačkati građane"

Priopćenje u cijelosti sa Facebook stranice MOST nezavisnih lista:



MOSTOV saborski zastupnik Miro Bulj poručio je iz Hrvatskog sabora da resorno ministarstvo ne bi
smjelo izdati ni jednu novu dozvolu za baznu stanicu ako teleoperater nema suglasnost lokalne samouprave za njezinu lokaciju.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je
izmjene Pravilnika o zaštiti od  EM
polja. U povjerenstvo  za izradu 
je imenovan predstavnik operatera
Foto: arhiv (bs)
"Takve bi se odredbe vjerojatno i našle u novom pravilniku da u njegovoj pripremi ne sudjeluju teleoperateri", rekao je Bulj, poručivši kolegama da su "ovdje svi zajedno da spriječe stanje koje je dosada".

Mostov je zastupnik izvijestio da je Ministarstvo zdravlja krenulo u izmjene Pravilnika o zaštiti od eletromagnetskog zračenja, a da je ministar u Povjerenstvo za izmjenu imenovao predstavnike teleoperatera i time im omogućio da rade pravila po kojima će obavljati komercijalne djelatnosti i svoje privatne interese nametati javnima.

Naglasio je i da se "hitno i temeljito" mora ispraviti nered nastao nakon što je Ministarstvo graditeljstva 2009. ukinulo građevinske dozvole za antenske stupove baznih stanica.

Građani moraju imati dozvolu i za šupu

"Građanima se naplaćuju građevinske dozvole za šupe, a teleoperaterima se pušta da postavljaju postrojenja kojima ostvaruju profit bez da trebaju ishodovati građevinsku dozvolu ili suglasnost zajednice ili susjeda", ustvrdio je Bulj.

Takve pogodnosti, ističe, nemaju nigdje u Europi, nisu ih imali ni u Hrvatskoj kad su ulazili na tržište, a onda im je "netko poklonio privilegiju da ne trebaju građevinsku dozvolu". "Trebalo bi preispitati motive onih koji su to napravili i pokrenuti pitanje njihove odgovornosti koju su napravili na štetu Hrvatske, a u korist stranih teleoperatera", poručio je Bulj.

Mostov zastupnik tvrdi kako je "činjenica da u nas političari nisu štitili javni interes građana, nego privatne interese stranog kapitala i da su tijekom svoga djelovanja izvršili izdaju nacionalnih interesa". "Ta praksa napokon u Hrvatskoj treba prestati", poručio je.

Spriječiti automatsku legalizaciju zatečenog stanja

Bulj poziva da se "pod hitno" Pravilnikom o jednostavnim građevinama isključe antenski stupovi na zemlji i na krovovima te spriječi automatska legalizacija zatečenog stanja, a da se operaterima odredi rok u kojem moraju dostaviti suglasnost lokalne samouprave za postojeće lokacije ili s lokalnom upravom dogovori zamjenska lokacija.

Svjestan je da će se operateri vjerojatno žestoko protiviti tim promjenama, no naglašava kako je vrijeme da se konačno i u Hrvatskoj donese zakon po kakvom posluju i u svojim i drugim zemljama.

"Vrijeme je da građani Hrvatske dobiju prava, a teleoperateri obveze odgovora lokacijskih baznih stanica koje će osiguravati kvalitetnu mobilnu mrežu, a voditi računa o zaštiti zdravlja, utjecaja na okoliš te pejzažima i estetskim kriterijima", rekao je Bulj.

"Opljačkali su našu teleinfrastrukturu koju su plaćali građani, Most im neće dozvoliti da i dalje pljačkaju hrvatske građane, tražimo samo da se ponašaju kao i u svojim državama, u Austriji, Njemačkoj i Švedskoj", poručio je.

Nema komentara:

Objavi komentar