ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

Split: Antene postavljene na sumnjiv način, u četvrtak veliki prosvjed

Stanovnici splitskih Pujanki ne mogu mirno spavati otkako su im prije mjesec dana, na zgradi u susjedstvu postavljene tri velike bazne stanice za mobitele operatera "Tele 2".

Nisu pristali na to, no 51 posto stanara zgrade u Ulici Pujanke 32 ipak je presudio u korist telekomunikacijske tvrtke, ne želeći pred novinare, te izazvavši ljutnju svih ostalih koji sumnjaju u legalnost postavljanja antena, bojeći se za vlastito zdravlje zbog utjecaja elektromagnetskog zračenja posebice zbog toga što su u neposrednoj blizini osnovna škola, vrtić "Pčelica Maja" te dječje igralište i mali park.

- Ogorčeni smo cijelim slučajem koji je prilično sumnjiv. Svim okolnim zgradama također se nudilo potpisivanje za postavljanje antena, ali nisu pristali. No, operater je iskoristio zakonsku podlogu po kojoj za odašiljače nisu potrebne nikakve dozvole, jer pripadaju takozvanim tipskim projektima. Među tih 51 posto stanara koji su dali dopuštenje nalaze se i potpisi nepoznatih prezimena, neki su pristali telefonski, a iza nekih suglasnosti stoje podstanari.

Nažalost, antene su sada tu, a na naše dopise ne reagiraju ministarstva zdravlja, zaštite okoliša i graditeljstva. Smatramo da za postavljanje odašiljača treba dobiti suglasnost svih, te da treba sve spustiti na odlučivanje unutar lokalne zajednice, preko gradske uprave, kotareva, pa do cijelog susjedstva. Ovako o nama odlučuju oni koji pogoduju teleoperaterima, a i sami znamo da u komisijama za procjenu štetnosti zračenja sjede i predstavnici tvrtki iz tog sektora - kaže nam Petar Gudić, predsjednik Gradskog kotara Pujanke, te dodaje kako će idućeg četvrtka u 19 sati održati veliki prosvjed kako bi se antene što prije uklonile.

Mitraljesko gnijezdo

Da je na zgradi na Pujankama 32, kao i na onoj u Tijardovićeva 12 "mitraljesko gnijezdo" upozorio nas je jedan od stanara Jakša Bulić, koji je proteklih tjedana poslao desetke dopisa raznim institucijama, pa čak i predsjednici Republike s namjerom da, kako kaže, razotkrije operaterski lobi.

- Imamo internetske veze među najboljima u Europi, ali na štetu zdravlja naše djece. Nema zakona koji propisuje i daje dozvole za postavljanje odašiljača, jer oni ulaze u tipske projekte od 2009. godine, dok se u zapadnoeuropskim zemljama ne dozvoljavaju takve stvari. S druge strane, građani ne mogu ni stupić postaviti bez puste administracije i na kraju dobiju odbijenicu.

Nama se pokušavaju zamazati oči obnovom fasade, pa je ponuđen repetitor uz manji račun za fasadu. No, mi smo dobili sredstva od EU-ovih fondova za energetsku učinkovitost i još oko 400 kuna od tog odašiljača, a račun za pričuvu mi je 93 kune veći nego prije - naglašava Bulić, pokazujući brojne studije vezane uz izloženost elektromagnetskom zagađenju uz opasku da u kotaru Pujanke živi oko 15.000 stanovnika čije je zdravlje u izravnoj opasnosti, zbog čega je kvartom počela kružiti i peticija za uklanjanje uređaja koju će poslati ministarstvima, ali i Banovini.

Samo kod nas može bez dozvola

Hrvatska je jedina zemlja u Europi u kojoj se antenski stupovi na tlu, a i antene na krovovima postavljaju bez građevinske i lokacijske dozvole. Također, jedna smo od samo četiri zemlje u EU-u uz Rumunjsku, Slovačku i Portugal u kojoj nije obavezna javna rasprava, pa čak ni informiranje lokalne zajednice o lokacijama za bazne stanice mobilne telefonije.

Teleoperateri stoga imaju sreću da su zakoni takvi da ih se ne može prekršiti - kazali su nam iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja. (Slobodna Dalmacija, 6.5.2016.)

Nema komentara:

Objavi komentar