srijeda, 27. travnja 2016.

Opet neistine: "Trenutna regulativa pruža identičnu vrstu pravne sigurnosti koja se postiže izdavanjem građevinske dozvole"

MOST "skida" bazne stanice, telekomi prosvjeduju

Glas Istre, 28.4.2016.

Inicijativa saborskog zastupnika Mire Bulja za pooštravanjem uvjeta za postavljanje baznih stanica mobilne telefonije pala je na plodno tlo. Ekološki aktivisti te građani koji prosvjeduju zbog postavljanja "odašiljača" pored svojih domova – kojih je sve više i u Istarskoj županiji – podržavaju akciju čiji je cilj uvođenje reda u izgradnji tih uređaja čije se zračenje u brojnim znanstvenim studijama navodi kao iznimno štetno za zdravlje. U proteklih pola godine, u Puli su održani prosvjedi građana protiv postavljanja baznih stanica u naseljima Veruda Porat, Šijana, Monvidal i Valdebek. Prosvjedovalo se i u Fažani i Ližnjanu. Zbog antenskog stupa prije nekoliko dana "napadnuta" je, balonima s bojom, i kuća pulskog gradskog vijećnika, HDZ-ovog Janka Žužića.

Propise donijeti u korist građana

- Smatram da treba promijeniti zakonske propise, kao i pravilnik koji donosi Ministarstvo graditeljstva po kojem su bazne stanice za mobilne mreže jednostavne građevine. Treba promijeniti i pravilnik o elektromagnetskom zračenju koje donosi Ministarstvo zdravlja. Kad mi građani želimo proširiti balkon, trebaju nam razne dozvole i suglasnosti, dok teleoperateri grade kada i gdje žele bez ičije suglasnosti. Trebaju dobiti suglasnost lokalne zajednice i lokalne, odnosno regionalne samouprave, te izgraditi putove i ceste do tih objekata, objašnjava svoju inicijativu Mostov parlamentarac Miro Bulj, koji je i sam u Sinju vodio ekološke akcije protiv postavljanja baznih stanica za mobilne mreže.

Bulj je naglasio kako se "teleoperateri neće zaustaviti", te naglašava kako će Most tražiti da se propisi promjene u korist građana i njihova zdravlja.


- Želimo da pravila za teleoperatere budu ista kao i u državama iz kojih dolaze – Austrije, Njemačke i Švedske. Jedino u Hrvatskoj mogu postavljati stanice bez građevinske dozvole i suglasnosti susjeda, odnosno lokalne zajednice. Postavljaju ih gdje kod hoće, što su im omogućile političke elite koje su do sada bile na vlasti, kaže saborski zastupnik Mosta Miro Bulj u izjavi za naš list.

U Hrvatskoj udruzi pokretnih komunikacija, koja odgovara u ime Hrvatskog telekoma i Vipneta, ističu kako su posve neosnovane tvrdnje da bazne stanice ugrožavaju zdravlje, te da je nepotrebno mijenjati zakone i pravilnike koji reguliraju njihovo postavljanje.

- Trenutna regulativa pruža identičnu vrstu pravne sigurnosti koja se postiže izdavanjem građevinske dozvole, jer su sva tijela uključena u izdavanje građevinske dozvole uključena i u svaki pojedini proces za svaku baznu postaju, a pritom ne uključuje nepotrebno provođenje administrativnog, odnosno upravnog postupka. Time se ubrzava proces gradnje te rasterećuju upravna tijela, objašnjava Sandro Baričević u ime hrvatskih telekom operatera.

U Udruzi pokretnih komunikacija tvrde kako bi promjena propisa otežala ili onemogućila pronalaženje lokacija za bazne postaje, dok operatori ne bi bili u mogućnosti ispuniti obveze koje su od države preuzeli i koje proizlaze iz dodijeljenih dozvola za uporabu radio-frekvencijskoga spektra.

Prema mišljenju telekoma, opasnost za zdravlje građana ne postoji.

- Jačina snage baznih postaja višestruko se i neovisno mjere i kontroliraju od strane više institucija, među kojima su Ministarstvo zdravlja i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. Svi rezultati provedenih mjerenja i studija pokazuju da su elektromagnetska polja daleko ispod dopuštenih granica propisanih u Republici Hrvatskoj, a samim time još niže od manje strogih dopuštenih razina u većini europskih zemalja, naglašava Sandro Baričević iz teleoperaterske udruge i napominje kako su saborskom zastupniku Bulju, kao i cijeloj javnosti, spremni podastrijeti sve podatke o izgradnji baznih stanica za mobilnu telefoniju.

Aktivisti pulskog Društva Zdravo naselje opovrgavaju tvrdnje koje iznose telekomunikacijske tvrtke i njihova udruga. (Dubravko GRAKALIĆ)

Nema komentara:

Objavi komentar