ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

Novska: Veliki broj antena i baznih stanica zabrinjava građane

Kako bi pojačali čujnost i iz tehničkih razloga nedavno je antenski sklop Radio postaje Novska prebačen na pristupačniju lokaciju – krov silosa u Osječkoj ulici. Kako je priopćeno, time je “čujnost pojačana za 70 posto te sada program RPN-a građani mogu slušati u krugu od 70 kilometara” i da ovim tehničkim poboljšanjem program mogu emitirati punim kapacitetom.

Na silosu, osim nove radijske antene, smješteno je i desetak drugih antenskih sklopova od više mobilnih operatera, a njihova elektromagnetska polja zasigurno unose promjenu u okoliš, a građanima koji žive u blizini već duže izazivaju nelagodu. Građani čije su kuće u neposrednoj blizini silosa kažu kako ih nitko nikada nije pitao o postavljanju tolikog broja novih antena.

Od postavljanja nove antene stanovnici više ulica i užeg područja oko silosa, posebno stanovnici ulice Nikole Tesle, prijavljuju smetnje na televizijskim uređajima ili uopće ne mogu pratiti program preko svojih uređaja, a i neki radijski programi primaju se sa šumovima. Radio signal RPN-a, kako su priopćili iz te radio postaje, “pojačan je u okviru koncesijskog Ugovora i dozvole koja je odobrena od strane HAKOM-a“.

Bez analize nije moguće odrediti što i tko je točan uzrok problema pa su zato građani uputili primjedbu, a ovih su dana tehničari Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) sa specijalnim vozilom mjerili snagu emitiranja i anomalije koje bi utjecale na kvalitetu televizijskog prijema. Kako nam je u razgovoru s tehničarima rečeno, HAKOM i inače svakodnevno i bez prijava od strane korisnika kontrolira frekvencijska područja. O ustanovljenom stanju i potrebi korekcije jačine signala izvijestiti će vlasnike antene, a o svim aktivnostima u ovom području izvijestiti će i nadležna ministarstva.

Postavljanje toliko baznih stanica radi štetnosti i nitko ih ne želi u svojoj blizini jer ljudi strahuju da bi im dugoročna elektromagnetska zračenja mogla naštetiti zdravlju. Stručnjaci se s tim ne slažu, a kako stoji u odgovoru koji nam je upućen od jednog mobilnog operatera, “provode se sva potrebna mjerenja u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja”. To im je i obveza kao vlasnika mreže – provoditi povremena mjerenja, kontrolirati uređaje i zračenje najmanje jedanput u dvije godine, kako bi utvrdili je li ono unutar zadanih vrijednosti.

Prema Pravilniku o zaštiti od elektromagnetskih zračenja Ministarstva zdravlja, na stambene i poslovne zgrade, škole, ustanove predškolskog odgoja, rodilišta, bolnice, dječja igrališta ne bi se smjele postavljati bazne stanice jer su to mjesta povećane osjetljivosti.*

Poznato je i da osim baznih stanica i dugi uređaji iz svakodnevne uporabe i iz okoline proizvode “neionizirajuće zračenje”. (Novska.in, 8.5.2016.)

* - op.a. na stambenim i poslovnim zgradama, školama, dječjim vrtićima, bolnicama i igralištima nije zabranjeno postavljanje antena, već su niže dopuštene razine elektromagnetskih polja u odnosu na druga mjesta

Nema komentara:

Objavi komentar