četvrtak, 1. rujna 2016.

Prosvjed protiv bazne stanice kod Bjelovara

Nažalost, prosvjedi protiv baznih stanica ne prestaju. Modus operandi uvijek je isti - bez ikakve obavijesti građanima i javne rasprave, bazna stanica postavlja se tijekom noći. Sutradan, kada građani ugledaju antene, prosvjeduje se, ne znaju kome se obratiti, nitko im ništa nije rekao, objasnio im, boje se za zdravlje. S razlogom. Zakoni koji to reguliraju? Ne postoje, a i ono malo što postoji toliko je prilagođeno teleoperatorima da zapravo ne definira nikakve kriterije postavljanja niti sudjelovanje javnosti, tek granične razine, koje su toliko visoke da je već na udaljenosti od 10-20 metara od antena (i to u razini s njima!) "sve po zakonu". Jedinicama lokalne samouprave 2009. godine je nasilno oduzeto pravo reguliranja ovog pitanja unutar njihovih teritorijalnih granica, a operatori nisu dužni poštivati lokacije ni samostojećih antenskih stupova koje su ucrtane u dokumentima prostornog uređenja, a pogotovo antenskih prihvata.

BJELOVAR Četrdesetak stanovnika Trojstvenog Markovca okupili su se jučer, 30. kolovoza, u dvorištu obiteljske kuće Slobodnjak kako bi protestirali protiv bazne stanice koju je prije nekoliko dana, desetak metara dalje, sagradio mobilni operater Tele2. Prosvjednici su zabrinuti zbog zračenja bazne stanice, koja se nalazi, kako je jedan od susjeda rekao, skoro u njihovom dnevnom boravku.

Osim toga, brine ih i to što za gradnju njezinu gradnju, prema najnovijem zakonu, nije potrebna nikakva dozvola, a to im je navodno potvrđeno u građevinskoj inspekciji. Najavili su i prikupljanje potpisa za peticiju kako bi se nova bazna stanica što prije uklonila iz njihovog susjedstva.


Više: Zvono.eu

Nema komentara:

Objavi komentar