subota, 24. rujna 2016.

Nakon Zagreba, strože mjere za mobilne operatere traže i u Istri

Pula: Brojni izvori EM polja
na stambenoj zgradi
Izvor: Glas Istre
12. 9. 2016.

U postavljanje baznih stanica za mobilne mreže moglo bi se uskoro uvesti više reda. Nedavno je zagrebačka gradska skupština donijela "presedansku" odluku o postroženim uvjetima za postavljanje stanica mobilne telefonije, koju bi uskoro mogle slijediti i druge lokalne vlasti. Odluka je ekspresno pozdravljena i od istarskih eko-aktivista, te nema sumnje kako će o toj temi uskoro raspravljati općinska i gradska vijeća u županiji.

Visoki stupovi

Presedan u odnosu na postavljanje baznih stanica usvojen je u sklopu generalnog urbanističkog plana Zagreba, te predviđa kako se one više ne bi smjele postavljati po krovovima obiteljskih kuća, odnosno u zonama individualne stambene gradnje, te da antenski stupovi moraju biti dvanaest metara viši od svih građevina u krugu od stotinu metara. Granice zračenja su višestruko snižene, te su dopuštene vrijednosti koje u svojim pravilnicima imaju gradovi i mjesta u Švicarskoj.

"Odluka zagrebačke gradske skupštine i usvajanje novog GUP-a grada Zagreba kojom su predviđeni bitno niži nivoi dozvoljenog zračenja baznih stanica teleoperatera te onemogućavanje postavljanja antena baznih stanica na krovove obiteljskih kuća u gradu doista je presedan kod nas. Gradska skupština Zagreba uvažila je argumente i mišljenje građana, brinući se njihovo zdravlje i dobrobit, koje su do sada političari i lobisti teleoperatera uspješno omalovažavali", komentira dr. Robert Duras, predstavnik inicijative građana Zdravo naselje - Veruda Porat.

Zagrebačka odluka objavljena je u lipnju, ali je na nju, osim javnosti koja je pozdravlja, negativno reagirao tehnički ministar prometa i veza Oleg Butković, koji od lokalnih vlasti traži da je stave izvan snage. S obzirom da tijekom priprema odluke i trajanja javne rasprave o zagrebačkom GUP-u (te o GUP-u Sesveta, koje su dio grada Zagreba) nije bilo primjedbi na nova pravila za postavljanje mobilnih stanica ni od strane HAKOM-a, kao niti od samog Ministarstva prometa, ekološki aktivisti smatraju kako se radi o naknadnom pritisku Udruge pokretnih komunikacija Hrvatske koju vodi marketinški stručnjak Sandro Baričević. 

Spor nadležnog ministarstva i Gradskog ureda za prostorno planiranje Zagreba na tu temu nije još okončan, jer lokalne vlasti ne pristaju na prijedlog ministra.

U svakom slučaju, aktivisti koje se bore protiv onečišćavanje okoliša štetnim zračenjima baznih stanica mobilnih mreža, te protiv svih vrsta "nevidljivih" zagađenje, dobili su nove argumente u ruke. Zagrebačka odluka mogla bi se, nakon formiranja nove Vlade, "protegnuti" na cijelu zemlju.

Cijeli članak: Glas Istre

Nema komentara:

Objavi komentar