četvrtak, 19. studenoga 2015.

Cijeli Drvenik ustao protiv izgradnje bazne stanice u centru mjesta, mještani traže postavljanje antena na postojeći stup izvan naselja

Drvenik, Tučepi, 19.11.2015.

Peticiju potpisalo više od 200 Drveničana, repetitori se izmještaju i s Alge

Gotovo cijeli Drvenik potpisao je
peticiju koju će dostaviti operatoru
Nakon što su djelatnici teleoperatera Tele 2 prije dva tjedna na krov kuće u Drveniku pokušali postaviti repetitor bez znanja mještana, Drveničani su tijekom prošlog tjedna organizirali potpisivanje peticije. Peticiju je do prošle nedjelje potpisalo više od 200 mještana koji zahtijevaju da se repetitor ne postavi na kuću u centru mjesta jer bi to bio već treći odašiljač mobilnog operatera u Drveniku. Naime, jedan se nalazi na krovu zgrade Pošte, TZ-a Drvenik i trgovine Studenac u centru mjesta, a drugi na brdu iznad crkve sv.Roka. Inicijator potpisivanja peticije je predsjednik MO Drvenik Vicko Kostanić koji je akciju organizirao u suradnji s gračkim načelnikom Ivom Kosovićem. Kako nam je kazao Kostanić, peticija će biti dostavljena operateru Tele2, a Drveničani će se boriti da se na brdo izmjesti i repetitor iz centra mjesta.

Teleoperater nije tražio dozvolu

U Drveniku postoji antenski stup izvan
mjesta
- Djelatnici Tele2 su se očito pritajili jer se više ne pojavljuju, a nije nas kontaktirala ni Drveničanka koja stanuje u Zagrebu, a na čiju je kuću trebala biti postavljena antena mobilnog operatera. Peticija se tijekom tjedna potpisivala u uredu TZ-a Drvenik, a u dane vikenda su volonteri potpise prikupljali po kućama. Kako sam doznao, kada se na brdu iznad crkve sv.Roka postavljala antena VIP-ovog operatera, u ugovoru je stajalo da i ostali operateri svoje odašiljače mogu postaviti na konstrukciju što bi bilo izvrsno jer su tako antene udaljene od centra, kazao je Kostanić. Slične informacije ustupio nam je i grački načelnik Ivo Kosović koji kaže da je Općina odmah podržala mještane Drvenika u potpisivanju peticije. – Prije pokušaja postavljanja repetitora Općini Gradac se nitko nije obratio za davanje suglasnosti. Mobilni operater mora imati dozvolu za postavljanje antene i van svake pameti mi je da će se antena postaviti na obiteljsku kuću i to u centru mjesta, kazao je Kosović dodavši da će Drveničane i dalje podržavati u njihovoj namjeri. Podsjetimo, pokušaj instaliranja trećeg odašiljača izveden je na nekorektan način jer su se radnici Tele2 prvom susjedu kuće na koju se antena postavlja, lažno predstavili te su kazali da su iz unutarnje kontrole HEP-a nakon čega su ipak priznali da je riječ o anteni.

Odašiljači u Prostornom planu

Na krovu hotela Alga u Tučepima
nalaze se kamuflirani  odašiljači
sva tri operatora
Slučaj pokušaja postavljanja repetitora mobilnog operatera u Drveniku nije usamljen jer su isto prije napravili i Tučepljani. Naime, kako smo pisali u par navrata, oko 10 mladih Tučepljana udružilo se u inicijativu Stop zračenju u Tučepima s ciljem da se tri repetitora mobilnih operatera postavljena na krov hotela Alga izmjeste van mjesta. Inicijativa građana ipak je urodila plodom jer će se u izmjene i dopune Prostornog plana Općine Tučepi koje su u tijeku, unijeti nova lokacija za antene koje će se izmjestiti s Alge. Prije sastanka s predstavnicima mobilnih operatera, Općine Tučepi i Bluesun Hotela Tučepi, Tučepljani su također potpisivali peticiju te su prikupili 500 potpisa. Osim toga članovi inicijative Stop zračenju u suradnji s Hrvatskom udrugom za zaštitu od elektromagnetskog zračenja održali su tribinu o štetnosti zračenja baznih stanica. Mladi Tučepljani su i obišli kuće u krugu od 350Prema prikupljenim podacima, broj oboljelih od zloćudnih bolesti povećan je za 400% u usporedbi od prije 12 godina kada na Algi nije bilo odašiljača. Kako nam je kazao tučepski načelnik Ante Čobrnić, Općina je od mobilnih operatera dobila dvije potencijalne nove lokacije za izmještanje repetitora s Alge. – Obzirom da smo u proceduri izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Tučepi, lokacije ćemo označiti u Planu. Stoga će nam najvažnija stavka u proceduri Ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja dokumenta na okoliš biti repetitori i njihov utjecaj na ljudsko zdravlje. Kada se bude razmatrao nacrt prijedloga Plana, ovaj dio će biti najinteresantniji jer će se ostaviti postojeća lokacija Alge, a ucrtat će se dvije nove lokacije s time da se postojeća ukida kada se nove formiraju, kazao je Čobrnić.
metara od hotela Alga te su popisali broj oboljelih od karcinoma u posljednjih 12 godina kada su na krov Alge i postavljene bazne stanice.

Izvršena mjerenja za nove lokacije teleoperatera

Informaciju prema kojoj će se s hotela Alga izmjestiti repetitori mobilnih operatera ustupio nam je i izvršni direktor Hotela Tučepi Krunoslav Šošić. Kako kaže Šošić, slučaj je s inicijativom Stop zračenju riješen na kvalitetan način. – Nove lokacije za antene koje će se predvidjeti u izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Tučepi, odredit će teleoperateri u koordinacijom s Općinom. Potrebno je odraditi sva mjerenja za određivanje lokacija nakon čega se ide korak dalje. Sada repetitore ne možemo ukloniti dok prvo ne odredimo lokacije koje će zadovoljavati potrebe gostiju i stanovništva. Ne znam kada bi točno moglo doći do izmještanja, a tijekom sezone su predstavnici teleoperatera određivali mjerenja kojima je vidljiva pokrivenost mreže po broju korisnika. Nova pozicija za antene mora biti kvalitetno određena da sutra ne bi bilo da je dio mjesta pokriven signalom, a drugi dio nije. Procedura nije jednostavna, mještani moraju biti strpljivi jer ipak živimo od turizma i ne možemo sebi dopustiti da gosti ostanu bez mobilnih usluga, kazao je Šošić.

Izvor: Makarska kronika
Foto: Makarska kronika, HAKOM screenshot, Inicijativa Stop zračenju u Tučepima

Nema komentara:

Objavi komentar