srijeda, 25. studenoga 2015.

Novi zastupnici u Saboru će se angažirati na izmjeni legislative: Naglasak na Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama


Na fotografijama: Vodice, Zagreb Vrbani, Zagreb Rudeš
Fotografije iz drugih gradova i mjesta ovdjeZa izgradnju baznih stanica nisu potrebne građevinske i lokacijske dozvole pa se antene postavljaju gdje god se stigne, bez ikakvog reda

Miro Bulj u Sabor je ušao kao drugi na listi Nezavisne liste MOST u IX. izbornoj jedinici. No široj je javnosti nepoznato kako se početkom 2015. kao sinjski nezavisni vijećnik uključio u akciju protiv postavljanja bazne stanice mobilnog teleoperatera u selu Radošić.
Regulativa iz graditeljstva

Ondje je, kako je ranije izvijestila Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja HUZEZ, teleoperater planirao postaviti baznu stanicu na napuštenu obiteljsku kuću usred sela. U strahu za zdravlje svoje djece, susjedi iz obližnjih domaćinstava su se pobunili, a u prosvjedima je prednjačio povratnik iz Australije Nikola Crnac, čija je kuća trebala biti najbliža anteni. Bulj je Crncu i mještanima pružio potporu u organizaciji prosvjeda, u suradnji s HUZEZ-om organizirao je edukativnu tribinu o utjecaju štetnog elektromagnetskog zračenja baznih stanica na zdravlje i manjkavoj legislativi kad je riječ o postavljanju baznih stanica u Hrvatskoj. Pomogao je i u prikupljanju potpisa protiv postavljanja bazne stanice u Radošiću.


Budući da je ta bazna stanica, kao i većina sličnih u Hrvatskoj, postavljena u skladu sa zakonom, Bulj i mještani Radošića odlučili su u svibnju uzeti stvar u svoje ruke i građanskim neposluhom izboriti se za svoj cilj.

Nikola Crnac se debelim čeličnim lancem oko vrata privezao za baznu stanicu, koju su radnici po nalogu operatera kamionom doveli u Radošić. Radnici, šokirani neočekivanim činom, nisu imali drugog izbora nego odustati od postavljanja, iako, po hrvatskim zakonima, susjedi ne trebaju dati suglasnost za postavljanje bazne stanice, niti je za to potrebna građevinska dozvola.

''Mi, mještani Radošića, nemamo ništa protiv baznih stanica, ali neka ih postavljaju barem kilometar od kuća'''', poručio je tada Crnac, kojemu je snažnu podršku pružio Bulj. Ovaj se dvojac može pohvaliti kako je, za razliku od mnogih građana koji su se zbog istog razloga diljem Hrvatske pobunili, u svom naumu i uspio. Prema informacijama kojima raspolažu, teleoperater je (zasada) odustao od postavljanja spomenute bazne stanice.

Udruga HUZEZ, s kojom Bulj surađuje, proteklih je 18 mjeseci pokušavala kod resornih ministarstava utjecati na izmjenu Zakona i Pravilnika kojima bi se uvelo više reda u način postavljanja baznih stanica u Hrvatskoj. Međutim, resorna ministarstva do sada nisu imala sluha za ovaj problem. Miro Bulj se, kao novoizabrani zastupnik, u parlamentu planira angažirati po pitanju izmjene trenutne legislative, s naglaskom na Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima koji definira mogućnost postavljanja baznih stanica bez građevinske dozvole. Prema studiji Svjetske asocijacije mobilnih operatera GSMA Hrvatska je JEDINA zemlja u Europi u kojoj se antenski stupovi na tlu a i krovni prihvati na postojećim objektima postavljaju BEZ građevinske i lokacijske dozvole. Prema istom Hrvatska je jedna od samo četiri zemlje u Europi (uz Rumunjsku, Slovačku i Portugal) u kojoj nije obavezna javna rasprava, pa čak ni informiranje lokalne zajednice o lokacijama za bazne stanice mobilne telefonije.

Dodajmo i kako je na listi Domoljubne koalicije u VII. izbornoj jedinici u Hrvatski sabor izabran i Željko Fiolić, koji je, kao predsjednik VGČ Novi Zagreb Zapad, dao punu podršku mještanima Ježdovca u, nažalost, neuspješnoj akciji izmještanja antena bazne stanice s krova obiteljske kuće u gusto naseljenom mjestu na lokaciju izvan mjesta'', poručuju iz HUZEZ-a.

Izvor: direktno.hr.

1 komentar:

  1. Naši vrijedni znanstvenici se ne daju potkupiti. Svaka im čast.
    Mogao bi njihov šef malo prezentirati rezultate ranijih istraživanja i ovog novog.

    Njih treba uključiti u promjenu legislative vezane uz granične razine, a ne da nam elektroinženjeri govore je li nešto štetno ili ne.

    OdgovoriIzbriši