utorak, 10. studenoga 2015.

Više od 200 znanstvenika: WHO, UN i ICNIRP moraju usvojiti bolje standarde zaštite od EM polja


U svibnju ove godine, 190 znanstvenika iz raznih zemalja svijeta uputilo je apel Ujedinjenim narodima i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u kojem se traži značajno smanjenje trenutnih dopuštenih vrijednosti neionizirajućih elektromagnetskih polja koje je definirala Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP), a koje je prihvatio i WHO. Traži se i usvajanje boljih smjernica za zaštitu ljudi, poticanje mjera opreza (načela predostrožnosti) te edukacija javnosti o zdravstvenim rizicima.

Do 16.10.2015. svjetskom apelu pridružilo se još 25 znanstvenika, te ja apel za sada potpisalo 215 znanstvenika s više od 2000 recenziranih znanstvenih studija u kojima su netoplinski učinci zračenja zapaženi na razinama koje su i do nekoliko stotina puta niže od ICNIRP-ovih.

Trenutni službeni stav Svjetske zdravstvene organizacije je da je radiofrekvencijsko elektromagnetsko zračenje kakvo primjerice emitiraju mobilni telefoni, bazne stanice, tableti i Wi-Fi primopredajnici moguće kancerogeno za ljude (2B). O tome je 2013. godine WHO izdao monografiju na više od 400 stranica.

S druge strane, ICNIRP i dalje priznaje samo termičke efekte (zagrijavanje tkiva uslijed dovoljne apsorpcije RF energije) te se u skladu s tim izrađuju nove smjernice koje će zamijeniti postojeće koje su objavljene 1998. godine. Objava novih smjernica očekuje se nakon što WHO EMF PROJECT, ogranak u WHO-u koji se u suradnji s ICNIRP-om bavi elektromagnetskim poljima, objavi okolišne i zdravstvene kriterije vezane uz elektromagnetska polja, dokument čiji su dijelovi tek prošli javnu raspravu, a dio nije ni napisan i vrednovan. 

Povezani članci - međunarodni apel znanstvenika


Trenutni stavovi ICNIRP-a i WHO EMF PROJECTA - komentar dr. sc. Dariusza Leszczynskog:

1 komentar:

  1. Toplo se nadam a u nadi je spas,da će netko pozvati našu vrijednu znanstvenicu Ivančicu Trošić koja je ponosno zastupala hrvatsku dajući svoj potpis za međunarodni apel znanstvenika zbog izlaganja ljudske populacije emz vf da održi predavanje na JAVNOJ TRIBINI U NASTAVNOM ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO 'ANDRIJA ŠTAMPAR' na temi E-ŠKOLA itd.Tu blago od žene treba upozoriti na uskoro prisilno zakonsko ugrađivanje bežičnih mjernih uređaja u svaki dom-bežični strujomjeri,vodomjeri,plinomjeri,toplinski razdjeljnici itd.

    OdgovoriIzbriši