nedjelja, 29. studenoga 2015.

"Mobilni operatori imaju zakonsko pokriće, koje su - za pretpostaviti je - sami izlobirali u svoju korist"

Apsurdni hrvatski zakoni: Za rekonstrukciju krova ili postavljanje stakla (ostakljivanje) terase ili lođe, potrebna je građevinska dozvola.  Ista dozvola nije potrebna za izgradnju antenskih prihvata na postojeće građevine i, što je još apsurdnije, za izgradnju nekoliko desetaka metara visokih antenskih stupova! Takve dozovole potrebne su u gotovo svim državama EU.

U nastavku je članak iz 2011. koji zorno opisuje što se događa kada se antenski stup i prihvat proglasi jednostavnom građevinom.

Rijeka, 1. travnja 2011. Novi list

Antene na zgradama bez ikakve kontrole

Elektronički sustavi mogu se postavljati bez lokacijske i građevinske dozvole samo na temelju dogovora sa stanarima stambenih objekata

RIJEKA Krovovi zgrada u Ulici Antuna Barca na Turniću načičkani su baznim stanicama mobilnih operatera, a opće je poznata stvar da se ovdje radi o jednostavnoj matematici – mobilni operater ponudi stanarima popunjavanje zajedničkih sredstava pričuve u troznamenkastom broju, no u zamjenu traži postavljanje svoje antene na krov kroz neki određeni period. U mnogim zgradama tako većina suvlasničke zajednice pristaje na ovakav dogovor i pomami za iznosima koji im mogu osigurati novu fasadu, krov, lift ili neki drugi veći zahvat.

Utjecaj zračenja

Ipak, dio stanara ne slaže se s ovakvom praksom, među kojima je i Milena Žitinić iz Antuna Barca 3a, a čiji se stan nalazi ispod krovne ploče gdje je prije četiri godine postavljena VIP-ova bazna stanica.

– Isprva nisam htjela pristati, no tadašnji povjerenik zgrade me uvjeravao kako jedina ja kočim ulaganje u zgradu te kako će sve skupa ovdje stajati ograničen period, a zgrada će trajno profitirati od toga. Na koncu sam pristala, no uvjerena sam da nitko od nas nije znao da će nam na krov doći dvije ogromne i vrlo teške naprave obučene u lim nalik trafostanici koje su postavljene doslovce pod okriljem noći na otprije problematičan ravni krov koji je prokišnjavao u stanove ispod, a čija debljina ploče iznosi tek 15-ak centimetara, ispričala nam je Milena Žitinić, inače majka troje djece.

Nepoznat utjecaj zračenja na stanare same zgrade kao i na one iz okolnih objekata, potencijalno narušena statika krovnog pokrova te manjak informacija uopće na ovu temu potaklo je ovu Riječanku da postavi javno pitanje – postoji li ikakva kotrola lokalnih vlasti nad postavljanjem ovih uređaja i tko ih odobrava? Sudeći po odgovorima Grada Rijeke i Županije Primorsko-goranske kontrole nema, naročito u posljednje dvije godine.

Dozvole nepotrebne

Naime, u veljači 2009. godine donesen je Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima kojim je propisano da se elektronički komunikacijski sustavi prema tipskom projektu mogu postavljati posve bez lokacijske dozvole i dozvole za gradnju! Dovoljno je da tvrtke poput VIP-a, T-Mobilea ili Tele 2 imaju izdano posebno odobrenje nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i dalje se samo dogovaraju sa stanarima zgrade. Potrebno je da 51 posto suvlasnika pristane na postavu takozvanog antenskog prihvata i stvar je riješena. U to smo se prvi put osvjedočili kada smo prošle godine pisali o slučaju zgrade na Srdočima u Tina Ujevića 43, kada su stanari ipak uspjeli nagovoriti svoje susjede da od T-Mobilea zatraže prekid ugovora i tako spriječili postavljanje antene.

– Zbog Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima ne možemo utjecati na praksu postavljanja baznih stanica, jer se ono vrši neovisno o planu lokacija i dovoljna je suglasnost suvlasnika zgrade. Stoga ne raspolažemo točnim brojem postavljenih baznih stanica bez potrebnih dozvola, jer je to u nadležnosti postupanja građevinske inspekcije, priznaje nam pročelnica Odjela gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje Ljiljana Buljan. U posljednje vrijeme gradskoj se upravi više nitko od mobilnih operatera ne javlja za antenske prihvate, jer mobilni operateri za to imaju zakonsko pokriće, koje su – za pretpostaviti je – sami izlobirali u svoju korist. Na tom se putu otvaranja legalne anarhije posve izgubila zaštita samih građana.

Nema komentara:

Objavi komentar