srijeda, 9. prosinca 2015.

Uz 20 zaštitara, odvjetnika i pravne temelje osigurane apsurdnim i izlobiranim zakonima, postavljena bazna stanica u Radošiću

Postavljena je kamuflirana bazna stanica na napuštenoj kući u Radošiću, bijesni mještani najavljuju nove akcije


Sinj, 9.12.2015. Tekst: Slobodna Dalmacija

Poslije više ranijih neuspjelih pokušaja, jer su ih građani uspjevali svaki put spriječiti, Tele 2 u utorak je na predjelu Klanac u sinjskom naselju Radošić uspio postaviti baznu stanicu. Postavljena je na kući koju je, kako kazuju mještani, Tele 2 kupio jer je s njenog ravnog krova, gdje je u utorak postavljena antena, u vidokrugu cijeli Sinj i sva naselja oko Sinjskog polja.
Prema pričanju ogorčenih mještana u noći na utorak dopremljeni su djelovi bazne stanice i unešeni u kuću. U ranim jutarnjim satima došli su radnici-monteri, a zajedno s njima i petnaestak zaštitara koji su ogradili kuću. Kada su vidjeli što se radi stigla je skupina od tridesetak građana kojima se ubrzo priključio i novoizabrani saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj. Ubrzo je došlo i pet policajaca koji su stajali sa strane jer su građani prosvjedovali bez ekscesnog ponašanja. U pokušaju da uđu u kuću zaustavljeni su od zaštitara.

Ulazak u kuću zaštitari su dopustili jednoj nepoznatoj muškoj osobi koja je stigla u osobnom automobilu i nije se željela predstaviti okupljenim mještanima. Kada je ta osoba izišla iz kuće i sjela u svoj automobil građani su ga blokirali pa nije mogao ni naprijed ni nazad. Pustili su ga tek uz posredovanje policije i kada se predstavio da je odvjetnik.

- Ovo je moguće samo u Hrvatskoj. Hrvatski kriminalci u politici koji su se prodali stranom kapitalu donijeli su pravilnik da se bazne stanice mogu postavljati gdje god to teleoperateri žele, a za čije postavljanje im ne treba nikakva posebna dozvola ili suglasnost susjeda. Tako su ljudi koje plaćaju hrvatski porezni obveznici omogućili teleoperaterima da nas i našu djecu ubijaju polako, ali sigurno. Jer Svjetska zdravstvena organizacija je dokazala da bazne stanice zrače i da bi njihovo zračenje moglo biti potencijalni uzročnik karcinoma. Do sada je postavljanje bazne stanice na Radošiću spriječavao Nikola Crnac čija je kuća od antene udaljena desetak metara. Nikola je u Australiji, oni su to saznali i iskoristili. Nitko nema ništa protiv baznih stanica, ali izvan naselja, kaže pun ogorčenja Miro Bulj koji je u utorak koordinirao prosvjed, kao i sve ranije.

Bulj je, nadalje, dodao:

- Mogu raditi što hoće, ali neće dokle hoće. Na Nacionalnom vijeću MOST-a prihvaćen je moj prijedlog da se hitno ide u izmjene pravilnika o postavljanju baznih stanica i o elektromagnetskom zračenju. Primjenit ćemo kriterije koji su na snazi u najvećem dijelu zemalja EU, naglasio je Bulj.

Sva u suzama i vidno potresena iz kuće je izišla kći Nikole Crnca Kristina Svalina, majka troje djece u visokoj trudnoći s četvrtim djetetom. Pokušala je, kaže, telefonom dobiti oca u Australiji, ali nije uspjela.

- Kada smo se prije nekoliko godina vratili iz Australije, u svakom slučaju uređene zemlje, bila sam sretna što ću živjeti u Hrvatskoj. Otac je izgradio obiteljsku kuću i unučad su mu najveća radost. Zar ćemo sada zbog bazne stanice morati napustiti kuću? Ni moj otac, ni suprug, a ni ja nećemo dopustiti da nam djecu zrače, kaže Kristina.

Foto: HRT / Slobodna Dalmacija / Ferata.hr / DalmacijaNews / Facebook / arhiva

Kritika na stranici Tele2

Prva susjeda kuće na kojoj je postavljena bazna stanica, na Facebooku je tvrtku Tele2 zasula kritikama, navodeći da je trudna i od antene udaljena svega 10 metara. Telekomunikacijskoj tvrtki je postavila pitanje: kako možete spavati? Konverzacija je dostupna na Facebooku Tele2, ovdje neće biti postavljena.

Nema komentara:

Objavi komentar