utorak, 8. prosinca 2015.

Opsadno stanje u Radošiću: Radnici pod okriljem noći došli postaviti baznu stanicu, operator poslao 20-ak zaštitara i odvjetnika!

Nakon nekoliko uspješnih prosvjeda protiv postavljanja bazne stanice na napuštenu obiteljsku kuću u mjestu Radošić kod Sinja, noćas su radnici došli u mjesto kako bi postavili antene. Stiglo je i 20-ak zaštitara koje je angažirao teleoperater. Zaštitari su ogradili česticu na kojoj se nalazi kuća predviđena za baznu stanicu kako bi radnici nesmetano mogli vršiti radove. Očajnim mještanima potporu pruža novi saborski zastupnik Miro Bulj.

Zastupnik MOST-a iz Sinja Miro Bulj, koji je jučer bio u pratnji Bože Petrova na sastanku s SDP-om i HDZ-om u Esplanadi te na konzultacijama kod Predsjednice na Pantovčaku, ima burno jutro u svom kraju.

Po povratku kući dočekalo ga je opsadno stanje u selu Radošić kraj Sinja. Ondje jutros građani prosvjeduju zbog postavljanja bazne stanice na privatnu kuću pod okriljem noći. Kako je Bulj objavio na svom Facebooku, bez obzira na ranije prosvjede, radnici uz 30 zaštitara postavljaju baznu stanicu.

Bulj je u izjavi za direktno.hr pozvao građane, zabrinute zbog potencijalno kancerogenog elektromagnetskog zračenja baznih stanica, da se priključe prosvjedu.

Podsjetimo, Bulj je u lokalnoj zajednici, osim kao političar, poznat i kao aktivist protiv štetnog elektromagnetskog zračenja. Početkom 2015. se kao sinjski nezavisni vijećnik uključio u akciju protiv postavljanja bazne stanice mobilnog teleoperatera u selu Radošić.

Ondje je, kako je ranije izvijestila Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja HUZEZ, teleoperater planirao postaviti baznu stanicu na napuštenu obiteljsku kuću usred sela. U strahu za zdravlje svoje djece, susjedi iz obližnjih domaćinstava su se pobunili, a u prosvjedima je prednjačio povratnik iz Australije Nikola Crnac, čija je kuća trebala biti najbliža anteni. Bulj je Crncu i mještanima pružio potporu u organizaciji prosvjeda, u suradnji s HUZEZ-om organizirao je edukativnu tribinu o utjecaju štetnog elektromagnetskog zračenja baznih stanica na zdravlje i manjkavoj legislativi kad je riječ o postavljanju baznih stanica u Hrvatskoj. Pomogao je i u prikupljanju potpisa protiv postavljanja bazne stanice u Radošiću.

Budući da je ta bazna stanica, kao i većina sličnih u Hrvatskoj, postavljena u skladu sa zakonom, Bulj i mještani Radošića odlučili su u svibnju uzeti stvar u svoje ruke i građanskim neposluhom izboriti se za svoj cilj.

Nikola Crnac se debelim čeličnim lancem oko vrata privezao za baznu stanicu, koju su radnici po nalogu operatera kamionom doveli u Radošić. Radnici, šokirani neočekivanim činom, nisu imali drugog izbora nego odustati od postavljanja, iako, po hrvatskim zakonima, susjedi ne trebaju dati suglasnost za postavljanje bazne stanice, niti je za to potrebna građevinska dozvola.

''Mi, mještani Radošića, nemamo ništa protiv baznih stanica, ali neka ih postavljaju barem kilometar od kuća'''', poručio je tada Crnac, kojemu je snažnu podršku pružio Bulj. Ovaj se dvojac mogao pohvaliti kako je, za razliku od mnogih građana koji su se zbog istog razloga diljem Hrvatske pobunili, u svom naumu (zmalo) i uspio. Prema informacijama kojima su donedavno raspolagali, teleoperater je (makar privremeno) bio odustao od postavljanja spomenute bazne stanice.

Barem se tako činilo. No čim je Crnac otputovao u Australiju, stigla je bazna stanica.

Udruga HUZEZ (Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja), s kojom Bulj surađuje, proteklih je 18 mjeseci pokušavala kod resornih ministarstava utjecati na izmjenu Zakona i Pravilnika kojima bi se uvelo više reda u način postavljanja baznih stanica u Hrvatskoj. Međutim, resorna ministarstva do sada nisu imala sluha za ovaj problem. Miro Bulj se, kao novoizabrani zastupnik, u parlamentu planira angažirati po pitanju izmjene trenutne legislative, s naglaskom na Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima koji definira mogućnost postavljanja baznih stanica bez građevinske dozvole. Prema studiji Svjetske asocijacije mobilnih operatera GSMA Hrvatska je JEDINA zemlja u Europi u kojoj se antenski stupovi na tlu a i krovni prihvati na postojećim objektima postavljaju BEZ građevinske i lokacijske dozvole. Prema istom Hrvatska je jedna od samo četiri zemlje u Europi (uz Rumunjsku, Slovačku i Portugal) u kojoj nije obavezna javna rasprava, pa čak ni informiranje lokalne zajednice o lokacijama za bazne stanice mobilne telefonije.

Miro Bulj je za direktno.hr otkrio kako je nedavno kolegama iz MOST-a predstavio prijedlog zakonskih izmjena, sastavljen u suradnji s HUZEZ-om, te da je Nacionalno vijeće prihvatilo taj prijedlog, s ciljem poboljšanja zaštite zdravlja građanja i uvođenja reda u postavljanje baznih stanica mobilnih operatera u Hrvatskoj.

Foto: Direktno.hr, Ferata.hr, HRT

Nema komentara:

Objavi komentar