ponedjeljak, 14. prosinca 2015.

Prosvjed u Puli traje 3 mjeseca: "Borit ćemo se svim sredstvima i nećemo se umoriti, javljaju nam se ljudi iz cijele Hrvatske"

Od 16. rujna građani pulske Carlijeve i okolnih ulica bore se protiv postavljanja bazne stanice s antenama na kuću njihovog susjeda Eduarda Del Treppa. Radi se o naselju Veruda Porat, a mjesto na kojem se stanica planira postaviti je gusto naseljeno, Radovi su, uobičajeno, prvih nekoliko dana trajali u tajnosti, unutar kuće. Nakon što su radnici izašli na krov, građani su ih uočili i odmah zaustavili sve radove, a cijelo naselje dignutno je na noge. Organizirali su se i počeli s prikupljanjem i potpisivanjem peticije. Prikupljeno je više od 700 potpisa. Uvedena su stalna dežurstva, čak i noću, dovedena je kamp-kućica.

Krajem rujna organiziran je veliki prosvjed koji je, osim građana, okupio liječnike i predstavnike HLK. Teleoperator ni nakon toga nije odustao od planirane lokacije te je organizirao tribinu o elektromagnetskom zračenju, ali su je ogorčeni i nezadovoljni građani prekinuli, smatrajući pozvane predavače pristranima.



Prosvjed u Verudi još uvijek traje, gotovo tri mjeseca bez prekida. Radnici se više ne pojavljuju, no građani vjeruju da je riječ o "metodi iscrpljivanja" koju su telekomunikacijske kompanije najčešće primjenjivale u ovakvim slučajevima do sada. Nakon nekog vremena i nakon što se bura "smiri", radnici nastave planirane radove i obave posao do kraja. Posljednji primjer je onaj iz Radošića kod Sinja gdje su stigli u ranu zoru u pratnji 20 zaštitara, te nakon tri bezuspješna pokušaja postavili baznu stanicu. Jučer je održana nova tribina o elektromagnetskom zračenju u organizaciji građana.

Grad Pula je 2008. obećao izradu i javno objavljivanje registra svih baznih stanica u gradu. Sve je, naravno, ostalo na obećanju.

Intervjuu s građanima koji je emitiran 11. prosinca na Radio Labinu je ispod. Što i kako dalje, poslušajte.



1 komentar:

  1. Idemo dalje. U nedjelju 13.12. Odrzana je tribina o baznim stanicama i zracenju u Puliu organizaciji udruge Zdravo naselja i pomoc HUZEZa. Vise na facebook st. Ne zelimo baznu stanicu u basoj ulici

    OdgovoriIzbriši