petak, 3. lipnja 2016.

Dr. Leszczynski: Kratki komentari na studiju NTP-a

Studija Nacionalnog toksikološkog programa je trebala davno biti napravljena, prije nego što su mobilni telefoni komercijalno uvedeni na tržište. Ovo je tipična toksikološka studija s ciljem utvrđivanja sigurnosti uređaja koji emitiraju zračenje. 

NTP studija pokazuje da zračenje mobilnog telefona povećava karcinogenost, formiranje raka mozga - gliom. U drugoj studiji na životinjama, nedavno objavljenoj od strane skupine Alexadera Lerchla iz Njemačke, primijećeno je da zračenje mobilnog telefona pojačava karcinogeno djelovanje kemikalija.

Nadalje, obje gore spomenute studije na životinjama su dobro dizajnirane i izloženost zračenju u obje je dobro kontrolirana za temperaturu izloženih životinja. To znači da su učinci u obje životinjske studije bili netoplinske prirode, bez obzira znamo li još ili ne mehanizam takvog djelovanja.

To znači da su zadnje dvije velike, dobro dizajnirane studije na životinjama otkrile da zračenje mobilnog telefona sudjeluje u procesu karcinogeneze u životinja. Takvi pozitivni rezultati o karcinogenom učinku ukazuju na to da bi ljudsko zdravlje moglo biti u nekoj opasnosti. Međutim, veličinu i opseg zdravstvenog rizika treba dodatno ispitati i odrediti u epidemiološkim studijama.

Kao i sa svakim znanstvenim istraživanjem, postoje neka pitanja koja zahtijevaju neke odgovore i pojašnjenja:
  • istraživači su izlagali cijelo tijelo životinja - to bi moglo dovesti do različitih učinaka od lokaliziranih, samo izloženosti glave 
  • što je uzrokovalo visoki mortalitet kontrolnih štakora
  • zašto je karcinom induciran samo kod mužjaka, ali ne i kod ženki štakora
  • karcinogeni učinak očito je promatran samo kod štakora, a ne i miševa - to je razlika/diskrepancija koja zahtijeva malo pojašnjenja
Studija NTP-a ukazuje na povećanje formiranja raka mozga - glioma - kod mužjaka štakora. Tri epidemiološke studije, europski Interphone, studija Hardell grupe u Švedskoj i francuski CERENAT, pokazali su povećani rizik od raka mozga - glioma, kod dugoročnih korisnika mobitela (cca 30 minuta po danu, 10+ godina). Ova sličnost između nalaza u epidemiološkim studijama i studijama na životinjama - povećanje stope glioma, daje težinu zaključcima NTP studije. Ona također jača pozive za provedbu načela predostrožnosti u području mobilnih telefona i riziku za ljudsko zdravlje. Čini se da ljudski zdravstveni rizik može biti ne samo moguć, nego i vjerojatan, na jeziku IARC-a zračenje mobitela može biti nadograđeno iz skupine 2B (moguće karcinogeno)  u skupinu 2A (vjerojatno karcinogeno).

Nema komentara:

Objavi komentar