četvrtak, 16. lipnja 2016.

Zakon jačega: Bez dozvole općine tri bazne stanice na 30 metara od kuća, načelnik predvodio prosvjed

VIP siječe borove na privatnoj parceli, mještani na nogama!
Izvor: Slobodna Dalmacija
15.6.2016.

Dvjestotinjak mještana Podgore okupilo se u srijedu na predjelu Veliko brdo, gdje je VIPnet započeo sječu borova na privatnoj parceli radi postavljanja 36 metara visoke antene za mobilnu telefoniju.

Kuće su na 30 metara od lokacije, koju je VIPnet županijskom uredu za urbanizam u Makarskoj predao obavijest o početku radova. Općinu urbanistički ured nije obavijestio, kažu da po zakonu to nisu dužni. 

Isto tako da VIPnet ne treba imati projektnu dokumentaciju, te da niti izvođač, a niti nadležna institucija nisu dužni poslati obavijest Općini, jer rade u interesu RH.  Mobilni operater je iznajmio teren, a Općina je pozvala policiju 6. i 9. lipnja i istjerala radnike s gradilišta, kada su počeli čišćenje terena. 

Dodatne informacije: Dalmacija News
- U VIPnetu smo dobili informaciju da se radi o tipskoj dozvoli za postavljanje antenskog stupa za sva tri operatera, VIP, Tele2 i T-com. Mi smo ponudili drugu lokaciju, visoko u Podgori prema tunelu na Stupici gdje je privremeno antena T-coma. Na Velikom brdu su prostorno planskom dokumentacijom, u koju je općina uložila 1,5 milijun kuna, predviđeni hoteli i urbane vile. U krugu pola kilometara smještena je čitava Podgora, škola i vrtić, kao i hotelska privreda. Tko bi od turista došao na odmor ispod antenskog stupa? Štitimo svoje mještane od štetnog zračenja ali i uništenje vizure Podgore – rekao je načelnik Ante Miličić.

Na skupu je također bio donačelnik Tomislav Urlić i Brane Mrkušić.

- Građani su svjesni da napredak čini svoje, ali norme bi se trebale poštovati.
Svima je nama drago imati mobitele, pa i po dva, na dvije mreže, sa dobrim signalom. Ali bismo htjeli da su repetitor, kao i dalekovod daleko od kuće. To treba poštovati prvenstveno radi zdravlja. Ima terena u Podgori s kojega ne bismo bili ugroženi. Ne ćemo dozvoliti antenu 300 metara od vrtića – rekao je Miljenko Sisarić.

Cijeli članak ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar