utorak, 14. lipnja 2016.

Netoplinski učinci i načelo opreza kao temelj zaštite u Kini

Zdravstveni učinci

Radiofrekvencijska elektromagnetska polja, uključujući i mikrovalove na dovoljnim razinama intenziteta i trajanja izloženosti, mogu uzrokovati štetne učinke na živom organizmu. Biološki učinci (pogotovo dugotrajne niske razine) i njihovi mehanizmi još nisu dovoljno poznati, tako da se standardi izloženosti usvojeni u različitim državama u velikoj mjeri razlikuju, navodi prof. dr. Huai Chiang. U sažetku njegovog rada, koji se može pronaći ovdje, navode se uočeni zdravstveni učinci RF-EM polja. Rezultati su pokazali da je kronična izloženost EMP povezana s različitim ne-specifičnim simptomima (povećana učestalost neuroza, promjene u živčanom sustavu, perifernoj krvi i nespecifičnostima imunološkog sustava). U istom sažetku navodi se da postoje i mnoge nejasnoće u procjeni opasnosti za zdravlje povezanih s izlaganjem elektromagnetskim poljima, međutim postojanje štetnog djelovanja RF i MW (mikrovalova) nije moglo biti odbačeno.

Kina - standardi izloženosti
izvor: China Telecommunications Corp., rujan 2014.

Eksperimenti na životinjama

U Kini su provedena brojna eksperimentalna istraživanja na životinjama. Pod određenim i kontroliranim uvjetima izlaganja, pokazane su promjene u ponašanju, neurološke i reproduktivne abnormalnosti i oštećenja DNA. Sve to evidentirano je na vrijednostima SAR-a (specifičnog stupnja apsorpcije): 0,6 W/kg - promjene u ponašanju, 0.45 - 0.75 W/kg (smanjenje kolina u mozgu), 0.1 W/kg - promjene u energiji mozga i metabolizmu, 0.5 W/kg - promjene u hematološkom i imunološkom sustavu, 1.0 - 1.2 W/kg - kromosomske aberacije i oštećenja DNA. Dakle, prag SAR-a od 4 W/kg treba revidirati na niže, navodi se.

Standardi izloženosti RF zračenju

Slijedom ovoga, Ministarstvo zdravstva propisalo je standarde zaštite od elektromagnetskih polja. Granične vrijednosti referentnih veličina za opću populaciju podijeljene su na dvije skupine:

1. Klasa granica izlaganja: Vrijednosti ispod ovih razina navode se kao sigurne su za stalnu izloženost ljudi, uključujući djecu, trudnice, starije osobe, bolesnike i sl. Odnosi se na mjesta za stanovanje, bolnice, škole i vrtiće.

0.3 - 300 GHz: 6 V/m, 0.1 W/m2

2. Klasa granica izlaganja: Vrijednosti ispod ove razine primjenjuju se na mjestima gdje ljudi povremeno borave (tvornice, parkovi, rekreacijska područja itd.)

0.3 - 300 GHz: 12 V/m, 0.4 W/m2

Dodatne sažete informacije o kineskim istraživanjima u području utjecaja RF EMP moguće je pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar