petak, 3. lipnja 2016.

Povijesni rezultati studije američke Vlade: Zračenje povećava rizik od karcinoma

Nacionalni toksikološki program (NTP) koji djeluje u sklopu američke Vlade, objavio je rezultate dvogodišnje studije na životinjama u kojoj je utvđeno da zračenje mobilnog telefona može izazvati maligne tumore gliom i švanom. 

Vremenski slijed završene studije
koja je koštala gotovo 25 milijuna dolara
Nedavno završena studija pokazala je statistički značajan porast raka među štakorima koji su bili izloženi GSM ili CDMA signalu dvije godine.

U tijeku su rasprave između Federalne agencije o tome kako obavijestiti javnost o novim rezultatima. Viši rukovoditelji u NTP-u vjeruju da bi ovi rezultati trebali biti službeno objavljeni u najkraćem mogućem roku jer smo svi izloženi elektromagnetskom zračenju cijelo vrijeme, zbog čega je svatko u potencijalnoj opasnosti.

Novi rezultati su u suprotonosti s dosadašnjim tvrdnjama dijela liječnika, biologa, fizičara, inženjera, novinara i vladinih dužnosnika da su ikakvi učinci nemogući. Rezultati studije NTP-a pokazuju da, kako se intenzitet zračenja povećava, tako raste i učestalost karcinoma među štakorima. Štakori su bili izloženi na tri različite razine izloženosti: 1.5, 3 i 6 W/kg u tijelu, te dvije različite vrste zračenja mobitela: GSM i CDMA.

Izloženi štakori imaju veće stope dvije vrste raka: glioma, odnosno tumora glijalnih stanica te malignog švanoma srca, vrlo rijetkog tumora. Niti jedan od neizloženih kontrolnih štakora nije razvio neku vrstu tumora.

Brojne dosadašnje epidemiološke studije su povezale mobilne telefone s gliomom i Schwannovim tumorom stanica. Studija Interphone je, primjerice, otkrila povezanost između korištenja mobitela i glioma.

Ron Melnick, voditelj tima studije koji je sada u mirovini, potvrdio je da je opovrgnuta hipoteza da zračenje mobitela ne može izazvati učinke na zdravlje. "Eksperiment je napravljen, nakon opsežnih mišljenja konenzus je da postoji karcinogeno djelovanje" dodajući da je ovo veliki javnozdravstveni problem jer su stanice koje su postale karcinogene kod štakora, bile iste vrste stanica kao i one koje su prijavljene da razvijaju tumor u epidemiološkim studijama.

Projekt NTP-a koji je u tijeku više od jednog desetljeća je najskuplji ikada. Do sada je potrošeno više od 25 milijuna dolara.

Još jedna zanimljivost je također koincidencija s nedavno objavljenom talijanskom studijom koju je izradio institut Ramazzini, koja se bavila izloženosti ekstremno niskim frekvencijama (ELF) od 50 Hz. U njoj je također utvrđen značajan porast malignih švanoma srca.

Više informacija ovdje.

"... Under the conditions of these 2-year studies, the hyperplastic lesions and glial cell neoplasms of the heart and brain observed in male rats are considered likely the result of whole-body exposures to GSM- or CDMA-modulated RFR. There is higher confidence in the association between RFR exposure and the neoplastic lesions in the heart than in the brain... "

objavljeno: 25. svibnja 2016.

Nema komentara:

Objavi komentar