srijeda, 8. srpnja 2015.

HAKOM smiruje Splićane: Naši uređaji na Visokoj neće vas zračiti


Nakon nekoliko godina traganja za adekvatnim prostorima u dalmatinskoj metropoli, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je poziv na javno nadmetanje, “teško” 4,4 milijuna kuna, za izgradnju svoje splitske podružnice i kontrolnoga mjernog središta. Objekt će se, kako doznajemo u HAKOM-u, graditi na Vrhu Visoke, točno preko puta tamošnje crkve Presvetog Srca Isusova i u blizini vodospreme.

Devet mjeseci izgradnje

- Početak radova ovisi o uspješno provedenom postupku javne nabave za izgradnju, koji je otvoren do 24. srpnja, i o potpisu ugovora s izabranim izvođačem, pa se okvirni početak izgradnje može očekivati u trećem tromjesečju ove godine. Navedena lokacija je dostupna kota s najvišom nadmorskom visinom u gradu i kao takva je izuzetno pogodna za izgradnju kontrolno-mjernog središta HAKOM-a. Važno je pri tome napomenuti da se sustav koji će se postaviti u sklopu Podružnice, sastoji isključivo od pasivne opreme, odnosno prijamnih antena i uređaja, te kao takav nije izvor elektromagnetskog zračenja - doznajemo u Agenciji, u kojoj tvrde da bi novo HAKOM-ovo zdanje trebalo biti gotovo devet mjeseci od početka radova, te da očekuju završetak izgradnje, opremanje i dovođenje objekta u uporabnu funkciju u drugoj polovini 2016. godine.

Uz nove prostore u kojima će se skrasiti šest splitskih djelatnika, bit će sigurno mjesta i za novu radnu snagu. Na upit hoće li i koliko novih radnih mjesta otvoriti, u državnoj ustanovi još uvijek ne barataju preciznim brojkama, no predviđeno je zapošljavanje nekoliko osoba sa sveučilišnom diplomom. A koliko će ih se poslovno usrećiti u Agenciji ovisit će o novim nadležnostima koje će preuzeti HAKOM.

Podstanari u pošti

Agencija u našem gradu nema svoje prostore, a prije dvije godine su oglasili kupnju novih kvadrata i to za 8 milijuna kuna, pri čemu su naveli da poslovni prostor mora biti prikladan za smještaj 10 zaposlenika, te da se na krovu može smjestiti antenski sustav.

Poslovni prostor po tadašnjim kriterijima trebao je sadržavati urede, dvoranu za sastanke do 20 osoba i sanitarni blok s garderobom i tuševima. Tada su i išli u detalje po kojima su zidovi morali biti glatki i zvučno izolirani, a završna obrada podova morala je biti takva da se hodanjem ne stvara topot te da su laki za održavanje.

Od te potražnje su odustali, te su se odlučili za izgradnju nove zgrade, upola jeftinije negoli je to bilo u planu prije dvije godine.

- Trenutno su djelatnici Podružnice i Kontrolno mjernog središta smješteni u prostorima u Kopilici koji su unajmljeni od Hrvatske pošte na adresi Hercegovačka 1, ali oni nisu prikladni za naših sadašnjih šest djelatnika - također su podvukli u HAKOM-u.

1 komentar: