ponedjeljak, 6. srpnja 2015.

Menadžerski ugovori: U prizemlju telefonska centrala, na krovu bazne stanice i FM radio odašiljač

Susjedi bez prava glasa: "Istina je da se zračenje ne širi prema dolje, nego lijevo i desno"

Foto: Davor Kibel

Priče iz Hrvatske: Osijek, 20. travnja 2015.

Tjedne tribine koje Zavod za stanovanje od ožujka organizira po gradskim četvrtima s predstavnicima suvlasnika, odnosno stanarima osječkih zgrada, iznjedrile su jedan naoko nevažan, ali ipak zanimljiv podatak.

Naime izvjesno je da je zgrada na Sjenjaku kućni broj 101 najprofitabilnija zgrada u gradu na Dravi. Odnosno, svojim stanarima kroz alternativne izvore donosi najviše primanja.

- Možda i nije posve točna ova informacija, ali ne znam da ijedna druga zgrada ima ovakvu financijsku poziciju - kaže Krešimir Ižaković, predstavnik stanara “stojedinice”. Radi lakše prostorne orijentacije, recimo kako je to zgrada prekoputa Bille, u smjeru kompleksa Gradskog vrta. O čemu je zapravo riječ?

Zgrada je to koja na svome krovu ima najviše odašiljača - tri su mobilnih teleoperatera i jedan lokalne radijske postaje. U prizemlju je prostor u kojemu je RSC telefonska centrala. I njihovi vlasnici, dakako, za korištenje ovog prostora “masno” plaćaju suvlasnicima zgrade.

- Zbog određenih razloga upravo je lokacija ove zgrade operaterima iznimno zanimljiva, a ja sam se u odnosu prema njima, a u korist mojih susjeda, odnosno suvlasnika zgrade, u svemu ovome postavio menadžerski pa smo sklopili dobre višegodišnje ugovore - kaže Ižaković.

Od 2007. godine postao je predstavnik stanara i malo-pomalo povećavao zaradu. Odnosno, pričuva koju izdvajaju stanari čini (samo) trećinu prihoda koju ova zgrada ostvari. To znači da je na njihovu računu lijepa svota kuna, a dio tog iznosa je i oročen... No nije na nama propitkivati o kolikom je iznosu riječ, lijepo je čuti kako se on efikasno koristi. Prvo su, istina u suradnji s Gradom, postavili rampu za invalide, a potom i videonadzor. Izmijenjena je stolarija na svim zajedničkim dijelovima zgrade, odrađena je sanacija kompletnog krovišta, dizala su obnovljena... Osim toga, imaju ugovoren povlašteni tarifni model za plaćanje električne energije, na stubištu se svjetlo pali na detektor kretanja (dakle ne na svim katovima istodobno), u dizalu je LED rasvjeta. Zgrada ima svog domara, donedavno su čak i prodavali stari papir...

- Naravno da u velikoj zgradi nije uvijek moguće postići suglasje u svemu, no nastojim otvoreno raditi, tako da zgrada ima facebook-stranicu na kojoj redovito stoje sva financijska izvješća - kaže naš sugovornik.

Zgrada je u postupku etažiranja, slijedi potom rješavanje problematike grijanja, odnosno plan je instalirati vlastitu toplinsku stanicu. Tek na samom kraju upustit će se i u vizualno uređenje zgrade.

- Želio bih istaknuti da pri planiranju svih akcija nastojim iskoristi stručni i kadrovski potencijal susjeda, angažiramo ih kao savjetnike ili ugovorimo posao s njihovim tvrtkama pa i tako ostvarimo povoljnije financijske aranžmane - zadovoljno će Ižaković.

Zgrada Sjenjak 101 ima 133 stana, a broj se stanara kreće između 280 i 300.


Strah od zračenja?

Strah od zračenje antena neizbježna je tema u ovakvoj situaciji. No, kaže Ižaković, redovito se obavljaju ispitivanja i rezultati su do sada uvijek bili u zakonskim okvirima. Premda, istina je da se zračenje ne širi prema dolje, dakle prema stanarima zgrada na čijem je krovu izvor, nego se ono širi lijevo i desno...

1 komentar:

  1. nu,nu zrači lijevo i desno a ne ovđi dole,ja kuna u džep imadem nu,nu i zgradu lijepojku moja s liftom novijem imadem ja seljo beljo nu,nu!

    OdgovoriIzbriši