srijeda, 1. srpnja 2015.

Prva sušačka hrvatska gimnazija traži pomoć: Štetnom zračenju izloženo 1.500 učenika?

Priče iz Hrvatske: Rijeka, 23. siječnja 2014.

Bazne stanice mobilnih operatera 80 m od škole.
Antene su usmjerene prema objektima koji su u razini ili viši od objekta na kojem se nalaze bazne stanice.

Foto: Silvano Ježina
Problem su antene VIP-a na zgradi udaljenoj 80 metara od škole. Inspekcija je tijekom praznika izvršila mjerenja, no još nema odgovora o štetnosti zračenja

RIJEKA Prva sušačka hrvatska gimnazija zatražila je izvid sanitarne inspekcije zbog postavljanja dviju baznih antena VIP-a na stambenoj zgradi na adresi Švalbe Vida 8.

Pojašnjavajući kako je zgrada smještena na horizontalnoj udaljenosti 80 metara od škole, ravnateljica Đudita Franko ističe da nije Sušačka gimnazija jedina koja se brine da postoji opasnost od elektromagnetnih zračenja, jer i stanari okolnih zgrada izražavaju istu zabrinutost.

– Kako se zgrada s postavljenim antenama nalazi na kosom priobalnom terenu, okolne zgrade, a time i Gimnazija, u istoj su ravnini s antenama, pri čemu su učenici i zaposlenici zbog male udaljenosti kontinuirano pod utjecajem elektromagnetskog zračenja. Radi zaštite zdravlja 1.500 učenika koji svakodnevno borave u zgradi Gimnazije, uputili smo dopis sanitarnoj inspekciji. Znamo da je inspekcija tijekom školskih praznika izvršila mjerenja, no zasad još uvijek nemamo odgovor o štetnosti zračenja. Istovremeno smo u nekoliko navrata kontaktirali i Mjesni odbor Bulevard koji je također zaprimio pritužbe stanara okolnih zgrada, kaže ravnateljica.

Dopis koji je upućen sanitarnoj inspekciji adresiran je i na Primorsko-goransku županiju kao osnivača Gimnazije, te na Ministarstvo zdravlja, ali do sada s nijedne adrese nije došlo nikakvo očitovanje. S nezadovoljstvom Gimnazije, ali i ostalih stanara upoznati su i u MO Bulevard, čiji predsjednik Milan Lukša ističe da je Mjesni odbor zaprimio nekoliko pismenih pritužbi. – Mjesni odbor nema nadležnost postavljanja ili skidanja nečega, međutim cilj je štititi interese stanara. Dobili smo dopise stanara susjednih zgrada koji se žale na mogućnost štetnog zračenja. Podržali smo stavove građana i škole u smislu traženja ispitivanja štetnosti zračenja te smo uputili dopise na sve mjerodavne adrese, međutim kao ni škola, ni mi do sada još uvijek nismo dobili odgovore, zaključuje Lukša. 


Za više informacija pogledajte sljedeću stranicu:

Nema komentara:

Objavi komentar