ponedjeljak, 28. rujna 2015.

Pula: Ogorčeni građani prekinuli predavanje teleoperatera o neionizirajućem zračenju (VIDEO)

U nastavku su članci na ovu temu objavljeni u Glasu Istre i portalu Regional Express

Glas Istre: I Marie Curie je mislila da je bezopasno pa je umrla od leukemije


Predavanje su trebali održati dr. sc. 
Ivica Prlić (IMI) i Hrvoje Mesić
(Centar za tehničku potporu PMF-a)
Edukacija u Circolu u ponedjeljak popodne, na kojoj se namjeravalo pobliže upoznati građane s funkcioniranjem elektroničke komunikacijske mreže, odnosno baznih stanica koje pomoću antena odašilju i primaju elektromagnetske valove, prekinuta je svega dvije minute nakon početka predavanja Hrvoja Mesića i Ivice Prlića s Instituta medicinskog istraživanja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Predavanje su, prosvjedujući i otvorenim iskazivanjem ogorčenosti, prekinuli građani, većinom mještani Verude Porat i Nove Verude, koji već desetak dana mirno prosvjeduju u Carlijevoj ulici upravo zbog namjere njihovog susjeda da postavi baznu stanicu VIP-a na obiteljsku kuću.

Elektromagnetno zračenje je štetno

Svega dvije minute od početka predavanja, koje je krenulo od početaka znanstvenih istraživanja (svjetlost, valovi), što je mještanima bilo dosadno, mještani, predvođeni Robertom Durasom, podigli su pripremljene transparente iskazujući primjere svjetskih istraživanja, a na jednom je pisalo "I Marie Curie je mislila da je bezopasno pa je umrla od leukemije". Duras je predavačima "sipao" podatke spomenutih istraživanja, na što je predavač Mesić istaknuo da bi isto čuli i od njega da su ga pustili govoriti. Okupljenima je rekao da on na svoju kuću ne bi postavio baznu stanicu te da je elektromagnetno zračenje štetno.

- Za nas koji živimo u tom naselju to je tema, jer našoj djeci je manager VIP-a rekao "p… vam materina, mala govna, bježite odavde", a nas je nazvao ruljom, odgovorio je Duras.

Kako su u pozadini dvorane u Circolu sjedili i, navodno, predstavnici VIP-a koje su mještani prepoznali, jedan od njih, potpuno izvan sebe od ogorčenosti, krenuo je s bujicom brojnih uvreda prema njima te se na trenutke činilo kao da će ih i fizički napasti.

- Bio si drzak, smeće bezosjećajno. Majmune, malo mi fali da te udarim, zasuo je jedan mještanin
uvrede na račun dvojca koji je sjedio u pozadini, jedva se susprežući u namjeri da to ne učini.

Takvo događanje je, navodne VIPnet-ovce, natjeralo da napuste Circolo uz žvižduke i poruke neka na svoje kuće postave antene. Ogorčenost se potom ponovno usmjerila na predavače, koje se optuživalo da su u sprezi s teleoperaterom, međutim, kako su nam potvrdili, poziv za predavanje
dobili su iz Ureda gradonačelnika.

Inače, nitko iz Grada Pule nije prisustvovao predavanju u Circolu iako je u priopćenju iz Grada Pule upućenog medijima pisalo da je "na inicijativu gradonačelnika Borisa Miletića predavanje pristao organizirati VIPnet, iako, navodi se dalje, postavljanje elektroničke komunikacijske infrastrukture na postojećim građevinama nije u nadležnosti Grada Pule".

Naime, dan ranije, u nedjelju predvečer, mještani Verude Porat i Nove Verude, potpomognuti drugim građanima Pule, među kojima i dogradonačelnicom Elenom Puh-Belci, održali su jedan u nizu mirnih prosvjeda koji je iskorišten i za potpisivanje peticije protiv postavljanja VIP-ove antene. Još jednom su iskazali i protivljenje postavljanju antene u njihovo susjedstvo da bi zaštitili svoje zdravlje, ali i građanska prava. (G. ROJNIĆ)






Regional Express: Prosvjednici prekinuli izlaganje predavača VIPnet teleoperatera - VIDEO

PROSVJEDNICI SU BILI NEZADOVOLJNI IZLAGANJEM I FULANOM TEMOM
Na inicijativu pulskog gradonačelnika Borisa Miletića koji je razgovarao s članom uprave Vipnet teleoperatera, radovi na postavljanju antene mobilne telefonije na području Nove Verude do daljnjeg su obustavljeni, a danas, u ponedjeljak 28. rujna, Vipnet je organizirao edukaciju na kojoj je htio sve zainteresirane pobliže upoznati s funkcioniranjem elektroničke komunikacijske mreže, odnosno baznih stanica koje pomoću antena odašilju i primaju elektromagnetske valove.

Predavanje su vodili renomirani stručnjaci iz područja edukacije o elektromagnetskom zračenju Hrvoje Mesić i Ivica Prlić s Instituta medicinskog istraživanja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. ali svoje izlaganje nisu uspjeli završiti, jer su prosvjednici nakon desetak minuta prekinuli izlaganje zbog nezadovoljstva dosadnim predavanjem i po njima zbog promašene teme predavanja te su predavače zasuli porukama sa svojih transparenata. U jednom trenutku zamalo da nije došlo do incidenta, kada su dvojicu prisutnih prepoznali kao predstavnike VIPneta, od kojih je jedan bio vrlo vulgaran i ogorčen, tako da je izazvao bijes prisutnih mještana Nove Verude i samo njihovim odlaskom iz dvorane je izbjegnut veći incident. A kada znamo da je među prosvjednicima bio i jedan proslavljeni svjetski šampion borilačkih vještina, vulgarni predstavnik VIPneta vjerojatno ne bi dobro prošao. (Rex/foto i video: Safet Omerović Basso)

Izvori: Glas Istre, Regional Express

Živi zid: "Na upit građana da li bi baznu stanicu stavio na vlastitu kuću, fizičar i stručnjak za elektromagnetsko zračenje jasno je poručio da takvo što ne bi učinio"


Posted by Živi zid Istra on 28. rujan 2015

Citat (-01:35): "... Ne može ni jedan fizičar, ni jedan elektrotehničar, ni jedan stručnjak prirodoslovne struke reći ništa o utjecaju na zdravlje. Ni ja, ni bilo tko ne može reći ništa o utjecaju na zdravlje. To može reći samo liječnik, i to na temelju dugogodišnje epidemiološke studije..."

Ministarstvo zdravlja, koje je odgovorno za zaštitu zdravlja stanovništva od neionizirajućih EM polja te za izdavanje uporabnih dozvola za antenske sustave mobilnih operatera, za sada se nije oglasilo, iako je pitanje postavljanja antena u Puli aktualno gotovo dva tjedna.


Povezani članci:
Zanimljiva rasprava o zračenju u Puli i općenito razvila se na portalu Glasa Istre ovdje.

4 komentara:

  1. Zagrebčani bi se trebali ugledati na vas kak se to radi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Rino na podršci.Al ima i kod nas onih koji od cijele te priče se zgražaju kako smo mi bezobrazni i nismo dozvolili da profa završi svoje predavanje.To da uvaženi profa nebi antenu u svom susjedstvu i da na utjecaj na zdravlje može reći samo liječnik kao da nisu čuli.
      Ne razumijem ljude....

      Izbriši
    2. Meske je zalutal u tu priču al ovaj veprasti dikobraz megaseljačina arogantna Prle je neobrazovan i na platnoj listi tekomviptele-prase,zbog takivih poluidi"j"ota koji tvrde da nije štetno vf emz skoro mi ubiše ženu i nerođenu djecu i morao sam bježati i seliti na drugu lokaciju zbog njihove proklete antene postavljene 12 metara od mog prozora

      Izbriši
  2. to je korporativni fašizam=neoliberalizam

    OdgovoriIzbriši