utorak, 20. listopada 2015.

Ježdovec na nogama: Građani blokirali cestu, mještanin se vezao lancem za dizalicu kako bi spriječio postavljanje bazne stanice!

Poruka građana ministarstvima zdravlja i graditeljstva: 
Zaustavite već jednom ovakvu praksu!

Srijeda, 21.10.2015.
  • Vecernji.hr: Policija ponovno u Ježdovcu na prosvjedu protiv antene
  • vijesti.rtl.hr: Burno od rane zore: Policija ponovno u Ježdovcu, sukobili se susjedi, mještani blokirali cestu

Utorak, 20.10.2015.
    Ježdovčani protiv bazne stanice teleoperatora
    Mještani Ježdovca prosvjedom su prije dva tjedna zaustavili postavljanje bazne stanice jednog teleoperatora na privatnoj kući. Jučer su radovi nastavljeni i nije ih uspjelo zaustaviti ni zatvaranje ceste ni vezanje jednog od mještana lancem za dizalicu.
    Posted by Zagrebačka panorama on 21. listopad 2015
  • HRT: Lancem protiv odašiljača na susjedovoj kući (VIDEO)
  • RTL: Drama u Ježdovcu: građani blokirali cestu, jedan se vezao lancem za dizalicu
  • Jutarnji.hr: Drama u Ježdovcu: Mještani blokirali cestu u prosvjedu protiv postavljanja bazne stanice mobilnog operatera
  • Index.hr: U Ježdovcu prosvjed protiv bazne stanice: Građani blokirali cestu, jedan se vezao lancem 
  • 24sata: Pobuna protiv bazne stanice: Mještanin se vezao za dizalicu
  • Vecernji.hr: Drama u Ježdovcu: Vezali se lancem za dizalicu, ne žele dizanje antene Tele2
  • Telegram.hr: Pobuna u Ježdovcu: Građanin se vezao za lancem za dizalicu ne bi li spriječio postavljanje bazne stanice
  • Dnevno.hr: Drama u Ježdovcu, građani blokiraju postavljanje bazne stanice, neki se vežu lancima!
  • Seebiz.eu: Ježdovec: Građani blokirali cestu zbog postavljanja bazne stanice Tele2!
  • Net.hr: Drama u Zagrebu: Građani blokirali cestu, jedan se vezao lancem za dizalicu!

Mještani Ježdovca koji se se protive postavljanju bazne stanice mobilnih operatera jutros su blokirali promet i prosveduju protiv postavljanja antene na krov kuće koja se nalazi na adresi Ježdovečka 102.
Tako je otpočela prava mala drama u Ježdovcu, naselju koje se nalazi na zapadnom rubu zagrebačkog područja. Građani su se okupili i blokiraju cestu, a jedan se mještanin, kako doznajemo, vezao lancem za dizalicu, nakon što je Tele2 poslao izvođače radova da pripreme teren za postavljanje bazne stanice u tom naselju.

Kako doznajemo od Tomislava Čekeza iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja, prosvjed i dalje traje, te se pojavila policija, kao i zaštitari koji osiguravaju radove.
Inače, pobuna Ježdovčana traje još od početka listopada kada su, radovi na adresi Ježdovečka cesta 102 započeli. Pobunio se prvi susjed koji je tvrdio da nije informiran o izgradnji bazne stanice, a njegov stav podupro je i dio mještana, piše portal Rotor.

Svojim zalaganjem uspjeli su zaustaviti radove, ali oni su ponovno nastavljeni u srijedu zbog čega je i izbila nova pobuna.


Komentar:

Mobilni operatori samostalno odabiru lokacije na kojima će postavljati svoju opremu (uz dogovor s vlasnikom objekta ili većinom suvlasnika koji za to dobivaju novčanu naknadu). Nekada su to bili samo antenski stupovi na zemlji (obično u ruralnim područjima) te antene na većim zgradama ili neboderima ako se radi o gradovima. Danas se ta oprema nalazi na brojnim kućama, čak i u potkrovljima, na bolnicama, crkvenim zvonicima, zaštičenim spomenicima kulture, u blizini škola i vrtića, nerijetko i 10-ak metara od naseljenih objekata. Takvo postavljanje antena omogućeno je Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Uredbom o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme koju je donijela Vlada. Hrvatska je, prema studiji Svjetske udruge mobilnih operatera, jedina zemlja Europe u kojoj za antenske stupove i prateću opremu, kako na zemlji, tako i krovovima, nije potrebno ishođivati građevinske i lokacijske dozvole, a nije potrebno ni usklađivanje s prostornim planovima te izrada studija utjecaja na okoliš. Suprotno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), više rezolucija EU parlamenta te rezoluciji 1815 Vijeća Europe, Hrvatska ne provodi informativne i edukacijske kampanje o neionizirajućem zračenju, niti su za bazne stanice mobilnih operatera (i bilo koji drugi izvor neionizirajućeg zračenja) potrebne javne rasprave sa zainteresiranim stranama. Također, RH nema nacionalnu bazu podataka izvora EM polja, što imaju sve vodeće zemlje EU.
Granice zračenja definirane hrvatskim Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja su toliko visoke da uporabne dozvole bez problema dobivaju antene koji su u razini s objektima udaljenima svega 15-ak metara. Te granice bazirane su samo na kratkotrajnim termičkim efektima radiofrekvencijskog zračenja. Iako nešto niže od najviše definiranih ICNIRP-ovih* i onih u preporuci Vijeća EU, granične razine u Hrvatskoj su znatno veće nego primerice u Italiji, Belgiji, Bugarskoj, Švicarskoj, Luksemburgu, Lihtenštajnu, Poljskoj, Litvi, Francuskoj (Parizu), Kini, Rusiji pa i susjednim zemljama - Sloveniji, Srbiji te BiH (to osobito vrijedi za javne površine kao što su ulice, dvorišta, trgovi, prostori oko škola...). U nekim državama (primjerice Grčkoj i Litvi) čak je i zakonom zabranjeno postavljanje antena na vrtićima, bolnicama, školama i domovima za starije i nemoćne.

Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja Ministarstva zdravlja ne prepoznaje izloženost radiofrekvencijskom mikrovalnom zračenju u trajanju od 24 sata, sedam dana u tjednu. Više o granicama dopuštenog RF zračenja u pojedinim državama ovdje.
    Dio "područja povećane osjetljivosti"
    suženo je i pretvoreno u
    "Javna područja"
    Također je bitno naglasiti i da je Ministarstvo zdravlja nedavno povisilo dopuštene granice zračenja na svim prostorima oko samih objekata uvođenjem pojma "javno područje". Na tim je mjestima ranije dozvoljena jakost električnog polja, primjerice, na frekvenciji 2100 Mhz iznosila 24,4 V/m, a posljednjim pravilnikom ta je vrijednost povećana za 2,5 puta, na 58 V/m. Ministarstvo zdravlja godinama ciljano sužava definiciju "područja povećane osjetljvosti" na kojima vrijede niže granice zračenjašto je vidljivo usporedbom definicije tog pojma iz novog i svih prijašnjih pravilnika.

    Ministarstva zdravlja i graditeljstva, iako svjesni problema jer su i sami "zatrpani" primjedbama i kritikama javnosti (od građana do stručnjaka i medija), iz nepoznatnog razloga godinama ne mijenjaju ovakvu lošu praksu, iako je u Hrvatskoj slučajeva sličnih posljednjem u Ježdovcu više od 450 (!!!). Stoga je opravdano postaviti pitanje jesu li im važniji profiti telekomunikacijskih kompanija ili zdravlje vlastitih građana i zbog čijih se intresa onemogućuje ono osnovno: pravo svakog građanina na informaciju.

    Od ministarstava se ne traži ništa više od pravila i procedura koje isti operatori moraju poštivati u svojim, matičnim državama. To prije svega uključuje informiranje građana - javne konzultacije, poštivanje prostornih planova gradova i općina te ishođenje građevinske dozvole.

    *ICNIRP je skraćenica za Međunarodnu komisiju za zaštitu od neionizirajućeg zračenja, koja je 1998. godine izdala smjernice o izloženosti o visokofrekvencijskom zračenju, a koje se temelje isključivo na kratkoročnom efektu zagrijavanja tkiva, a ne razmatraju dugoročne posljedice i eventualni odgovor organizma na dugotrajnu izloženost elektromagnetskim poljima.

    1 komentar:

    1. svaka čast Ježdovčani,na filmiću se vidi kako Hrvatska policija štiti korporaciju a ne narod koji ju plaća

      OdgovoriIzbriši