nedjelja, 4. listopada 2015.

Novi prosvjed protiv izgradnje bazne stanice u centru naselja: "Nitko u ovoj državi nema nikakva prava"

Ježdovec (Zagreb), 2.10. - 4.10.2015.

Nezadovoljstvo mještana Ježdovca, izgradnjom antene bazne stanice

Mješani tvrde da su antene od prvih kuća
udaljene samo 5-6 metara
Ježdovec - Danas u jutranjim satima, došlo je prekida građevinskih radova na obiteljskoj kući na adresi Ježdovečka cesta 102. Naime, tu se prije par dana započelo sa radovima, izgradnje antene bazne stanice za jednog od naših teleoperatera. Nezadovoljni i ne informirani (o dozvoli za izgradnju) susjedi i mještani su se danas okupili i negodovali te pozvali policiju. Na taj način su do daljnjega uspjeli zaustavili radove.

U tu svrhu , porazgovarali smo sa jednim od prvih susjeda, g. Tomislavom Čerkez, koji je i pokretač ove današnje akcije.

g. Ćerkez, možete li nam obrazložiti problem sa izgradnjom antene bazne stanice u naselju Ježdovec?

- Problem je u tome što se na susjednoj kući, koju vidite i sami, a koja je od prvih kuća udaljena tek pet do šest metara, a od moje recimo recimo cca 9 metara, kako su se počeli izvoditi radovi, za koje uopće nismo znali, kakve su vrste. Tu je bila ekipa jedno desetak dana, koja non/stop nešto ronda, buši. Nekakve čelične konstrukcije se unutra unose, kroz prozore, kroz vrata, kako koja dozvoljava svojim dimenzijama.

Ništa nismo mogli dokučiti, o čemu se radi. O kakvi se radovi zapravo izvode, sve do prekjučer, kada su započeli dizati ove velike namotaje kablova. Tada mi je iz prijašnjeg skromnog iskustva, ipak postalo jasno kako se radi o anteni bazne stanice.

Nakon toga sam, telefonski nazvao g. Ivana Živković, predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Ježdovec, koji mi je dao telefonski broj od Komunalnog inspektora g. Rajka Jozić. Komunalni inspektor je izišao na teren i utvrdio, kako za ove radove ne postoji - građevinska dozvola. Vlasnici kuće su tvrdili kako posjeduju - građevinsku dozvolu. Međutim g. Rajko Jozić, inspektor im je naložio da dostave slijedeći dan u njegov ured, dozvolu. Na žalost toga dogovorenoga dana, nitko od vlasnika kuće, nije se pojavi u uredu.

Nakon svega toga ja sam osobno uzbunio susjede. Evo tu gore, iznad mi je moja spavaća soba! Ja nikako ne bih želio biti cijeli život, ali ni moje buduće generacije izložen bezrazložnom štetnom zračenju. Mislim kako je sve ovo doista , ako ne smiješno, tada tragično. Ne mogu ni zamisliti da se moji unuci igraju na mom dvorištu a da budu zračeni 24 sata na dan. Zar bi vi to, dozvolili ?

Sutra imamo sastanak u društvenom domu, gdje će se okupiti veći broj zainteresiranih mještana. Mišljenja smo i stava, kako nećemo dozvoliti izgradnju antene bazne stanice u centru naselja, dok je na pristojnoj udaljenosti Ježdovečka šuma sve do obilaznice. Nemamo ništa protiv, čak što više, neka tamo - 500 metara dalje - izgrade antenu bazne stanice, pa i od tamo će cijelo naselje bit "pokriveno".

Neki čak govori, kako to zračenje i nije opasno! To me ne zanima. Naravno kako ne će kazati da je opasno! No, sa druge strane piše, kako se blizu škole i vrtića ne smiju postavljati te iste antene.

Za kraj ovog našeg razgovora, ponoviti ću i izraziti zbunjenost, kako nitko u ovoj našoj državi nema nikakva prava. Naime, ovaj ne može obustaviti, , policija ne može ovo. Komunalni inspektor je poslao mailove na Ministarstvo zdravstva, to sad dok oni tamo, nađu i pročitaju. Sutra, je vikend, a ovi djelatnici našeg teleoperatera ili nekog izvođača, nesmiljeno grade, "šarafe" i rastežu kablove.

I tako sam ja jutros, došao do zaključka, kako zaiste nešto treba učiniti, kako bi se ti radovi zaustavili. Naime, nazvao sam policiju i tako je sve započelo..."

Moramo istaknuti kako smo i vlasnike kuće na adresi Ježdovečka ulica 102, također upitali za razgovor, no dobili smo odgovor, kako za sada nemaju nam ništa kazati i kako ne žele ništa komentirati.

Evo u večernjim satima smo službeno saznali kako će se sutra u 15,00 sati održati sastanak sa svim zainteresiranim mještanima, te će su sutra također odlučiti, koji će se slijedeći koraci učiniti po pitanju rješavanja ovoga problema.



Nevolja ujedinila veliki broj mještana Ježdovca



Danas se u 15,00 sati na satanku, u Društvenom domu Ježdovec, okupilo šezdesetak nezadovoljnih mještana naselja Ježdovec. Glavna teme okupljanja je bila, nezadovoljstvo postavljenja antene bazne stanice na obiteljskoj kući u centru naselja.


Skupu je prisustvovao i Ivica Živković, predsjednik Vjeća Mjesnog odbora Ježdovec, koji je i sam podržao ovu inicijativu nezadovoljnih mještana.

Na skupu se govorilo, o tome kako nitko od mještana naselja Ježdovec, nije protiv napretka i novih tehnologija, no ipak ,nikako se ne žele pomiriti činjenicom, da se u njihovom mjestu ilegalno, bez znanja postavlja antena bazne stanice na obiteljske kuće. Svijesni činjenice, kako zakon uvelike ide na ruku (velikih) telekomunikacijskih tvrtki, nikako se ne žele i neće pomiriti činjenicom, da se uz toliko okolnog slobodnog prostora, antena bazne stanice montira baš u centru naselja.

Pomalo im se čini zaista cinično, kako takve korporacije ne žele investirati ni kunu, već biraju načine (!?) na koji bi uz što manje troškove, ostvarili što veći profit. To je vidljivo i u ovom tužnom primjeru, kada se antena želi instalirati na privatnu kuću (ne razmišljajući čak ni o statici novog stanja!) u centru naselja, dok izvan naselja, postoje iznimno velike površine, livada i šuma, na kojima bi se uz optimalnu udaljenost, mogla izgraditi antena bazne stanice. Takvom razboritom izgradnjom bi se uvelike smanjilo samo zračenje antene bazne stanice a time i utjecaj antene na samo zdravlje svih mještana, naselja Ježdovec.

Nadalje se postigao jednoglasni dogovor, kako će se ići u dva smjera:
  • ukoliko se i kada - nastave radovi, tada će se istog časa blokirati promet, kako bi se skrenula pažnja što šire javnosti na ovaj ogromni problem mještana Ježdovca.
  • već od sutra će se pokrenuti potpisivanje peticije, sa jasno izraženim stavom, kako mještani naselja ne dozvoljavaju bilo kada i bilo kakvu antenu bazne stanice na prostoru naselja Ježdovec.
Reakcije mještana pročitajte ovdje.

2 komentara:

  1. Dragi mještani Ježdovca imate svu našu podršku.Mi smo Puljani koji se bore protiv postavljanja bazne stanice sada već 20 dana , teleoperater čeka da se umorimo .Ta igra im neće proći .

    OdgovoriIzbriši
  2. "Javna područja" unutar urbanih i ruralnih sredina - uvođenje ICNIRP-a "na mala vrata". Tko se toga dosjetio, svaka mu čast.

    OdgovoriIzbriši