petak, 15. travnja 2016.

VIDEO, Pula: Veliki prosvjed zbog baznih stanica u gusto naseljenoj stambenoj četvrti Valdebek

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek i pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić primili su danas u prostorijama Komunalne palače predstavnike žitelja Mjesnog odbora Valdebek koji se protive postavljanju bazne stanice teleoperatera na krov privatne kuće u ulici Monte Magno, inače u vlasništvu vijećnika Janka Žužića ispred čije je kuće u petak navečer održan i miran prosvjed.
"Mičite antene!", "Žužiću, van!", "Koliko košta naše zdravlje?"

- samo su neke od parola koje su izvikivali i na transparentima nosili susjedi Janka Žužića, mirno prosvjedujući ispred njegove kuće protiv baznih stanica teleoperatera, koje je dao postaviti u lažne antene na svom krovu. Okupilo se sedamdesetak stanovnika Valdebeka, među kojima velik broj djece, koji su zagovarali svoje pravo na zdrav okoliš, bez elektromagnetskog zračenja i zviždanjem i nošenjem šarenih balona. Skup su osiguravali policajci i sami građani iz Društva Zdravo Naselje, udruge koja je i organizirala prosvjed.

Puh Belci je tijekom sastanka u Gradu poručila da, iako Grad nije nadležan za postavljanje elektroničke opreme i ima ograničene mogućnosti koji se odnose na njihovo postavljanje, od početka stoji uz građane jer je njihovo zdravlje najvažnije.

Sastanku je u ime udruge u osnivanju "Zdravo naselje" prisustvovao i njen tajnik Branko Kovač Vujčić koji je poručio kako će se pitanje baznih stanica u Hrvatskoj riješiti isključivo promjenom zakona za što će se, kaže, i dalje boriti.

- Živim sto metara od antene, zabrinuta sam za svoj zdravlje, zdravlje svoje obitelji, ali i brojne djece koja žive u okolici antena, rekla je Gordana Tomičić, iz ogranka Društva Zdravo naselje - Valdebek. Kako je navela, preko puta spornih antena su dvije stambene zgrade u kojima živi puno mladih obitelji s djecom, u okolici su i dva vrtića, a cijelo naselje broji oko tristo djece. (K. FLEGAR, B. PETROVIĆ) (Izvor: Glas Istre)




2 komentara: