utorak, 5. svibnja 2015.

I treći put spriječeno postavljanje bazne stanice u Sinju - detaljnije

Ako dignete baznu stanicu, objesit ćete me. Tko će odgovarati?, pitao je 55-godišnji povratnik iz Australije šokirane izaslanike operatera Tele2. Mještanin sela Radošić kraj Sinja Nikola Crnac spriječio je uz pomoć sumještana u ponedjeljak ujutro postavljanje bazne stanice na obiteljsku kuću usred sela.

Svi domaći elektronički mediji prenijeli su ovu vijest.
Izdvojeno:
  • Večernji list: Vezao se lancem za baznu stanicu i spriječi njezino postavljanje
  • Direktno.hr: Diverzija kod Sinja: Svezao se lancem i spriječio dizanje antene Tele2
  • Index.hr: Zavezao se lancem za baznu stanicu: Ako ju dignete, objesit ćete me i tko će za to odgovarati?
  • 24sata: Zavezao se lancem: 'Ne želim baznu stanicu uz svoju kuću'
  • Slobodna Dalmacija: Vezao se lancem i spriječio postavljanje bazne stanice
  • Dnevno.hr: Zavezao je lanac oko vrata i poručio radnicima TELE2: "Samo preko mene mrtvog! Mene zračiti - nećete!"
  • Dalje.com: FOTO: OTPOR! Nikola se vezao lancem i spriječio postavljanje bazne stanice
  • Ferata.hr: Mještani Radošića spriječili postavljanje bazne stanice

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) od Crnca je doznala kako se ovaj 55-godišnji umirovljenik debelim čeličnim lancem oko vrata privezao za baznu stanicu, koju su radnici po nalogu operatera Tele2 kamionom doveli u Radošić. Radnici, šokirani neočekivanim činom, nisu imali drugog izbora nego odustati od postavljanja.

Operater je po treći put pokušao postaviti
baznu stanicu na napuštenu kuću
Bazna stanica trebala je biti postavljena na (praznu) obiteljsku kuću u vlasništvu Renata Aščića, koji ne stanuje u Radošiću, nego u Splitu. Za namjeru operatera Tele2 da antenu postavi skrivenu u dimnjak na kući u čijoj je neposrednoj blizini više kućanstava, mještani su saznali prije nekoliko mjeseci. Zabrinuto zbog potencijalno kancerogenog elektromagnetskog zračenja, cijelo selo se tada diglo na noge i prosvjedovalo, potpisivalo peticiju, ali operater je ostao pri nakani da postavi baznu stanicu.

Budući da po hrvatskim zakonima susjedi ne trebaju dati suglasnost za postavljanje bazne stanice, niti je za to potrebna građevinska dozvola, teleoperater je mogao neometano nastaviti s radovima. Međutim, Nikola Crnac, prvi susjed sporne kuće, odlučio je, uz pomoć i podršku mještana i sinjskog vijećnika Mire Bulja, preuzeti stvar u svoje ruke.

Nikola Crnac spriječio je postavljanje bazne stanice


Lijevo: Kuća Nikole Crnca
Desno: Napuštena kuća
predviđena za baznu stanicu
Dio puta prema mjestu predviđenom za baznu stanicu zagradio je još prije tri mjeseca kamenim gromadama, ne bi li dizalici i kamionu, kad dođu, otežao pristup. U ponedjeljak, kad je bazna stanica stigla, tako je uspio kupiti nešto vremena za pripremu svoje protestne akcije.

''Ne želimo da nas zrače bazne stanice. Zbog svega ovog sam izvan sebe, neću se maknuti. Možete baznu stanicu postaviti samo preko mene mrtvog. Ako ju dignete, dignut ćete i mene, objesit ćete me i tko će onda za to odgovarati?!'', poručio je Crnac.Da dolaze postaviti baznu stanicu javio mu je susjed. Kad se vozilo s baznom stanicom parkiralo, Crnac je uzeo lanac, izašao pred radnike, jedan kraj lanca zavezao sebi oko vrata, a drugi oko podnožja bazne stanice. Vidno uznemiren, obratio se predstavnicima izvođača radova koji su došli na teren.

''Oni su otišli, a nisu pozvali niti policiju. Uspjeli smo ih otjerati. Rekli su mi da će uskoro netko iz Tele2 doći k nama na razgovor. Mi, mještani Radošića, nemamo ništa protiv baznih stanica, ali neka ih postavljaju barem kilometar od kuća'', rekao je Crnac.Crnac tvrdi kako su se nakon razgovora s njim predstavnici izvođača radova telefonski konzultirali s mjerodavnim u Tele2 – i odustali od postavljanja bazne stanice. Barem privremeno.

Zanimljivo, Crnac je inače povratnik iz Australije, a u Radošiću živi sa suprugom. Kada je shvatio da će im pod prozor postaviti antenu, kaže, nije mogao vjerovati.

''Ne ide mi u glavu da ova država da radi protiv svojih građana, građani nemaju nikakvih prava, više prava ima pas lutalica. Zar me nitko ne pita želim li ja kraj svoje kuće baznu stanicu, plaćam uredno račune, komunalije, a oni ništa, ni komunalni doprinos, niti im treba dozvola, to je bezobrazluk. Mi smo se vratili, imamo australsku mirovinu koju u Hrvatskoj trošimo, donijeli smo neki kapital, a ženi već tri godine ni državljanstvo ne daju. A kada treba prosvjedovati, ljudi se boje, to je ostalo još od komunizma, ne žele se buniti, pričaju iza leđa, a kad se treba suočiti onda ništa, nastaje tajac'', rezignirano zaključuje Crnac. (direktno.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar