ponedjeljak, 4. svibnja 2015.

Propao novi pokušaj postavljanja bazne stanice u Sinju: "Sramotno je da hrvatsko zakonodavstvo dopušta ruganje i igranje sa zdravljem građana"

Vezao se lancem za baznu stanicu i spriječio njezino postavljanje

Mještani sinjskog Radošića u ponedjeljak su ujutro živim zidom spriječili postavljanje bazne stanice koju jedan teleoperater namjerava postaviti na privatnu kuću.


Bilo je vrlo dramatično. Kamion s baznom stanicom pojavio se u 7,20 sati, a u vrlo kratkom roku okupilo se 20-ak ljudi. Prvi susjed, Nikola Crnac, koji se smatra najugroženijim, lancem se vezao za baznu stanicu. Oko 8 sati radnici su uvidjeli da od postavljanja neće biti ništa i kamion se povukao.
Kamufliranu baznu stanicu operater
već duže pokušava postaviti

- Sramotno da je hrvatsko zakonodavstvo teleoperaterima dalo ovakvu mogućnost da rugaju i igraju sa zdravljem građana! - poručio je Miro Bulj, organizator prosvjeda i nezavisni sinjski vijećnik.

- Poručujem i pozivam teleoperatere da skinu već postavljene opasne antene iz centra Sinja, a nove u naseljeno mjesto Radošić i ostala naseljena mjesta Cetinskog kraja postavljat neće! - izjavio je Bulj, prenosi Večernji list.

‘Oni će se sigurno vraćati, ali mi pod nikakvu cijenu nećemo dozvoli da se antene postavljaju u naseljena mjesta. Dosta ih je već ‘načičkalo’ po Sinju, i njih bi trebali ukloniti. Tu je bio i nadzorni organ ovlaštene firme kojem smo rekli da se ova antena ovdje neće postaviti i da ju postave nekih 500-600 metara dalje, na brdo, ali on kaže da tu treba kopati, ulagati u infrastrukturu. Znači, oni ne žele ulagati i tako zaštiti ljude, nego bi ju stavili u samo naselje, uz kuće ljudima’, kazao je Miro Bulj, prenosi Ferata.hr.

Podsjetnik na ranije događaje na istom području:


Hrvatska je jedna od najliberalnijih zemalja Europske unije po pitanju postavljanja telekomunikacijske opreme. Bazne stanice, za razliku od svih drugih zemalja EU, operateri postavljaju bez građevinske i lokacijske dozvole, bez konzultacija s lokalnim stanovništvom i lokalnom upravom. Novim Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja iz prosinca 2014. godine, umjesto bolje regulacije ovog problema, zaštita stanovništva je dodatno srozana i granice zračenja su povećane 2,5 puta. Nije stoga čudno da smo vrlo često svjedoci ovakvim prizorima, kojih je iz dana u dan sve više.

Nema komentara:

Objavi komentar