četvrtak, 14. svibnja 2015.

Grad Berkeley prihvatio zakon o obveznom informiranju korisnika mobitela

Berkeley
Gradsko vijeće grada Berkeleya u Kaliforniji jednoglasno je prihvatilo prijedlog novog zakona
po kojem se trgovcima mobitela nalaže da uz uređaje kupcima daju i poruke upozorenja koje je priremio grad, vezano uz sigurnije korištenje mobilnog telefona. Korisnici će tako prethodno biti informirani o minimalnoj udaljenosti od tijela na kojoj bi se trebalo držati mobitele.

Najvažnije odrenice novog zakona koji bi na snagu trebao stupiti u srpnju:
  • Nošenje mobitela u džepu hlača ili košulje kada je uključen više neće biti preporučljivo.
  • Predlaže se udaljenost uređaja 5 do 25 mm od tijela
  • Trgovcima će biti zabranjeno prodavati telefone koji ne nose sljedeće upozorenje: "Potencijalni rizik je veći za djecu. Pogledajte upute za telefon ili korisnički priručnik za informacije o tome kako koristiti svoj telefon sigurno."
Američka Savezna komisija za komunikacije (FCC) preporučuje držanje telefona 5-25 mm dalje od tijela, ovisno o modelu, kako bi se ograničilo izlaganje radiofrekvencijskom (RF) elektromagnetskom zračenju. No, te smjernice su izrađene 1996. godine, kada se podrazumijevalo da korisnici mobitel drže podalje od tijela, u futroli ili torbi. Zdravstveni djelatnici upozoravaju da se mobilni telefoni sada nose u džepovima, što znači da bi korisnik mogao biti mnogo više (dva do sedam puta) izložen zračenju. Ukorak s modernim vremenom, FCC predlaže korištenje zvučnika (speakerphona) ili slušalica, preferirajući više komunikaciju tekstualnim porukama.

Ellen Marks, izvršna direktorica Kalifornijske asocijacije za tumore mozga, podupire i zagovara ovaj zakon, navodeći da proizvođači ovakve ili slične informacije uglavnom već uključuju, ali ih je teško pronaći. Kao primjer je uzela priručnik za BlackBerry. "Potrebno je pet koraka za pronalaženje upozorenja, većina ljudi i ne zna da se upozorenja nalaze u priručniku. Javnost mora znati da postoji podatak o udaljenosti koji je propisao FCC, a koji je u telefonu ili priručniku dobro skriven."

Slični zakon čega izglasavanje i u saveznoj državi Maine, a Havaji, Novi Meksiko, Pensilvanija već imaju slična upozorenja.

Prijedlog novog zakona izglasan je samo dan nakon objavljivanja apela 198 znanstvenika iz 40 zemalja u kojem se poziva UN, Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i sve nacionalne vlade da se razvije stroža kontrola mobilnih telefona i ostalih uređaja koji emitiraju elektromagnetsko RF zračenje.

Nema komentara:

Objavi komentar