petak, 8. svibnja 2015.

Je li zračenje mobitela zaista opasno?

Izvorni tekst objavljen 8.5.2015. na stranicama portala Ordinacija.hr


Može li dugotrajno korištenje mobitela zaista dovesti do teških bolesti, kao što su tumor mozga ili problemi reporoduktivnih organa?

Bez mobitela ne možemo, to je istina koju smo si spremni priznati. Nagađamo da njihovo dugotrajno korištenje nije zdravo, no jesmo li spremni priznati u kojoj mjeri? Mnogo smo puta čuli kako njihovo zračenje može izazvati tumor mozga ili probleme sa začećem, ali što kažu stručnjaci i istraživanja?

"O zračenju mobitela sve se više govori kao štetnom utjecaju, koji je i Svjetska zdravstvena organizacija 2011.godine uvrstila među karcinogene čimbenike koji dugotrajnim korištenjem, kumulirajući svoje učinke mogu dovesti do povećanog rizika obolijevanja od pojednih bolesti. U svijetu su već provedena istraživanja koja su pokazala veću učestalost pojave nekih oboljenja kod ljudi koji su desetak i više godina koristili mobilne uređaje kao npr. karcinoma mozga, parotidne (zaušne) žijezde.
Sanja Škrnički Kršek,
dr. med

Kod muškaraca koji svoje mobitele dugi niz godinanose u džepu hlača nađena je i rendgenskim snimanjem potvrđena smanjena gustoća kostiju zdjelice, a sve više se govori i štetnom utjecaju na reproduktivne organe. Iako ne postoje za sada istraživanja provedena kod djece, pretpostavka je da je štetni utjecaj zračenja mobitela kod njih i puno veći s obzirom na 'plastičnost' mozga", objasnila je Sanja Škrnički Kršek, dr. med, specijalist obiteljske medicine.

Primjerice, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) ustvrdila je kako postoji "ograničeni broj dokaza da mobiteli mogu uzrokovati gliom i akustični neurom [vrste raka mozga]", te kako je važno poduzeti pragmatične korake kako bi se smanjila izloženost mobilnim uređajima. Međutim, ovo bi upozorenje moglo biti izdano prekasno, s obzirom da je potrebno 15 do 20 godina kako bi se razvio primarni rak. Istraživanje, koje je proveo 31 znanstvenik iz 14 zemalja, pokazalo je kako je pojava glioma bila 72 posto veća kod osoba koje su koristile mobitele 15 minuta dnevno.

"Ovo istraživanje pokazuje kako su revni korisnici izloženi najvećem riziku te da je prisutno veliko povećanje rizika od raka mozga zbog samo 15 minuta telefoniranja na mobitelu. Petnaest minuta više nije puno. Mnogi od nas svakodnevno koriste telefone za dulje razgovore. Ako su indikacije ovog istraživanja točne, ona su mobiteli potencijalne tempirane bombe", objasnio je Graham Lamburn, tehnički menadžer nezavisnog regulacijskog tijela Powerwatch, komentirajući rezultate studije WHO-a.

"Pojedine europske zemlje čak razmatraju zabranu upotrebe mobitela u školama. Nedvojbeno je da štetni utjecaj postoji, ali pitanje koliko razmišljamo o njemu u svakodnevnom korištenju i koliko će još vremena proći prije nego što vidimo stvarne posljedice. Preporuke postoje već i od samih proizvođača pojednih uređaja koje jasno navode na kolikoj udaljenosti je potrebno držati uređaj od tijela", tvrdi dr. Škrnički Kršek.

Djeca koja koriste mobitel su 5 puta sklonija tumoru mozga

S mobitelima - pametno!

S ozbirom da su mobiteli neizostavni dio našeg svakodnevnog života i da ih je nemoguće izbjeći, dr. Škrnički Kršek savjetuje: neka vaši razgovori budu što je moguće kraći, ne držite mobitel na uhu dok čekate uspostavu poziva (postoje istraživanja koja govore da je utjecaj štetnog zračenja u tim trenucima najveći), ne držite noću mobitel pored glave, gasite WI–FI, ne dajte djeci mobitel kao zamjenu za igračke, ne stvaljajte djeci mobitel na uho, kada s nekim razgovoraju upplite i stavite ga radije na zvučnik, držeći mobitel što dalje od djetetova glave.

Nema komentara:

Objavi komentar