srijeda, 3. veljače 2016.

Bečki liječnički zbor izdao nove smjernice za zaštitu od zračenja


Bečki liječnički zbor izdao je nove smjernice za smanjenje zdravstvenih rizika povezanih s bežičnom tehnologijom. Radi se o šestom izdanju takvih smjernica koje su među austrijskim stručnjacima i javnosti vrlo dobro primljene.

Opširnije informacije na stranici Bečkog liječničkog zbora
Plakat povodom novih smjernica i informativne kampanje

Uz upute za smanjenje zračenja mobitela, u sažetku su dane aktualne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o mogućim štetnim učincima. U tom kontekstu posebno je naglašena posljednja klasifikacija WHO-a prema kojoj su radiofrekvencijska elektromagnetska polja proglašena mogućim karcinogenom za ljude. Opsežna istraživanja, navodi se u smjernicama, utvrdila su povećan rizik za razvoj tumora mozga kod osoba koje razgovaraju više od 20-30 minuta dnevno, narušavanje mentalnog zdravlja, izazivanje oksidativnog stresa i oštećenje stanica DNA. Smjernice Bečkog liječničkog zbora obuhvaćaju i aspekte sigurnosti na cestama i zaštite od negativnih psiholoških posljedica.

Savjetuje se što kraće razgovaranje putem mobilnog telefona, korištenje SMS-a, a djeca do 16 godina mobitele bi trebala koristiti samo za hitne slučajeve. Prednost treba dati zvučnicima i slušalicama spram naslanjanja mobitela na uho. Savjetuje se držanje razmaka od tijela, posebno kod trudnica i osoba s elektroničkim implantatima (srčani stimulatori, pumpe za inzulin itd.) - u takvim slučajevima najbolje koristiti ruksak, torbicu ili vanjski džep. Mobilne telefone nikada se ne bi smjelo koristiti u vozilima (automobilima, autobusima, vlakovima) - zračenje je tada veće, a ostali putnici su pasivno izloženi zračenju. Kod kuće bi trebalo izbjegavati DECT, WLAN, Wi-Fi i LTE bazne stanice. Na pametnim telefonima Bečki liječnički zbor savjetuje smanjenje broja aplikacija i onemogućavanje nepotrebnih pozadinskih usluga i isključivanje mobilnih podataka. Mobitele treba izbjegavati na područjima sa slabim prijemom, a kod kupnje mobitela treba kupiti uređaj sa što manjim SAR-om te sa vanjskom antenom.

2 komentara:

  1. rvat"c"ki liječnički zbor se slaže sa astrobečkim liječničkim zborom ali tvrde suprotno.

    DINA ŠIMUNIĆ, sa FER-a Sveučilišta u Zagrebu.

    25.10.2007. ZRAČENJE?

    Mobiteli, računala, televizori, mikrovalne pećnice…. Ugrožava li nas zračenje uređaja kojima smo okruženi?
    „Uz tehonologiju i razinu zračenja, mijenja se i otpornost ljudskog organizma. Nema razloga za paniku.“ – tvrdi prof. DINA ŠIMUNIĆ, sa FER-a Sveučilišta u Zagrebu.

    .Dr.Sc.Nenad Raos:

    Opasnost od mobitela (što je istina, a što su priče)

    Izdavač: Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, 2003.
    Broj stranica: 64
    Stručni konzultant: Ivica Prlić

    Recenzenti: dr. sc. Sanja Milković-Kraus i mr. sc. Mladen Hajdinjak
    Prijelom i dizajn: Krešimir Bauer i Maja Raos (Pinxit d. o. o.)

    O tome govori citat iz knjige: "Rizik od smrti ili bolesti zbog uporabe mikrovalnih zračenja iz mobitela, mikrovalnih pećnica ili života u blizini baznih antena tako je malen da se ni procijeniti ne može, a opet se tog nesretnog zračenja svi boje." Nadalje: "Unatoč svemu trudu i maru znanstvenika, nije se još uspio pronaći čvrst i pouzdan dokaz da mikrovalno zračenje na ljude djeluje drugačije nego toplinski. Nikakve posljedice po zdravlje nisu utvrđene." "Ne bojte se ni antena ni mobitela!"
    To je knjižica koju bi trebao pročitati svaki korisnik mobitela u Hrvatskoj! Ima 64 lako razumljive stranice. Knjiga se može nabaviti u knjižarama ili od autora Nenada Raosa, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb.

    Dr.Ivica Prlić,ta zračenja u tim frekvencijama koja u prirodi ne postoje i koja su stvorena umjetno od čovjeka nisu štetna-tvrac izraza "ELEKTROMAGNETSKA KUPELJ"jedna od predavanja-video

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidi se tko im plaća istraživanja , jadni mi sa ovakivim " znanstvenicima " nije ni čudno da nam antene niču kao gljive.

    OdgovoriIzbriši