utorak, 10. ožujka 2015.

Nova studija: Radiofrekvencijska elektromagnetska polja stvaraju ko-kancerogena svojstva


Dugoročno izlaganje 3G/UMTS mikrovalovima može djelovati kao ko-kancerogen i značajno povećati rast karcinoma na vrlo niskim razinama izloženosti, 50 puta nižim od trenutno dopuštene razine, pokazuje najnovija studija.

Smatra se da je ovo jedna od ključnih studija koje daju potvrdu da izloženost RF poljima može biti kancerogena. To bi trebalo biti dostatno za promjenu stava IARC-a o štetnosti RF polja iz kategorije 2B (moguće kancerogeno) u kategoriju 2A (vjerojatno kancerogeno).

Tim istraživača predvodio je prof. dr. Alexander Lerchl, a studija je financirana bespovratnim sredstvima njemačkog Saveznog ureda za zaštitu od zračenja (BFS), Salzgitter, Njemačka.

"Činjenica da obje studije (i ranija i ova najnovija) pokazuju u osnovi iste rezultate. Zabrinjavaju razine zračenja kojima su ljudi izloženi. Iako pokuse na životinjama općenito nije lako prenijeti na situaciju kod ljudi, rezultati su vrlo jasni pokazatelj da su učinci tumora mogući i uslijed izloženosti RF poljima koja su, navodno, preniska da uzrokuju toplinski efekt", navodi se.

Inače, dr. Lerchl je ranije tvrdio da je znanost, do tog vremena, pokazala da niska razina mikrovalnoj RF izloženosti nije kancerogena. Najnovija studija, upravo zalaganjem dr. Lerchla, pokazuje u potpunosti suprotno.

Naziv studije:  "Tumor promotion by exposure to radiofrequency electromagnetic fields below exposure limits for humans"
Autori: Prof. Dr. Alexander Lerchl, Melanie Klose, Karen Grote, Adalbert F.X. Wilhelmb, Oliver Spathmannc, Thomas Fiedlerc, Joachim Streckertc, Volkert Hansenc, Markus Clemensc
Financiranje studije: Savezni ured za zaštitu od zračenja (BFS), Njemačka.
Kratak opis studije moguće je pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar