petak, 13. ožujka 2015.

Sramotno: SCENIHR utvrdio da zračenje nije štetno, dokument izrađivale osobe koje su radile za Vodafone, mobilne proizvođače i udruženja...

Foto: Ilustracija, kurir
Znanstveni odbor EK za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR) objavio je da elektromagnetska polja koja emitiraju mobiteli, WiFi uređaji, dalekovodi ili elektronički uređaji i bazne stanice ne predstavljaju nikakve rizike za zdravlje ljudi. Više od stotinu studija koje dokazuju suprotno, potezom pera je jednostavno odbačeno, kao i brojna upozorenja međunarodnih tijela, osobitno Bionicijative i Svjetske zdravstvene organizacije koja je isto to zračenje proglasila potencijalno kancerogenim. Nije poznato zbog čega je SCENIHR takva mišljenja odbacio, no u europsku javnost dospjeli su dokumenti iz kojih je vidljivo kako su utjecajni članovi tog tijela radili na brojnim projektima teleoperatera. Po istom, provjerenom receptu, i u Hrvatskoj je donesen novi Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja u kojem su granice zračenja povećane za 250%.

Više od 40 nevladinih organizacija diljem Europe najavljuju tužbe i potpisivanje peticije

Procjena zdravstvenih rizika od elektromagnetskog polja, koju je izradila stručna skupina Europske komisije, uglavnom je pristrana prema pro-industrijskom znanstvenom gledištu, tvrdi više od 40 nevladinih organizacija. Organizacije tvrde da su stručnjaci SCENIHR iznijeli zaključke koji su kontradiktorni znatnom dijelu znanstvene zajednice, te da neki stručnjaci imaju vrlo bliske veze s telekom industrijom. - To bi moglo biti objašnjenje zbog čega su odbačene sve alarmantne studije o tumorima mozga i drugim bolestima, kaže Mona Nilsson, predsjednik švedske zaklade za zaštitu od zračenja. Nova, uravnotežena procjena, pod hitno je potrebna ukoliko ne želimo riskirati javno zdravstvo na temelju nepotpunih i pristranih podataka. Nevladine organizacije diljem Europe spremaju pritužbe europskom pučkom pravobranitelju te peticiju Europskoj komisiji s zahtjevom za imenovanje nove, uravnoteženije radne skupine. U SCENIHR-u idu toliko daleko da čak negiraju postojanje elektrohipersenzibilnosti.



Neuravnotežena stručna skupina - radili na projektima operatera

U području u kojem se alarmantni zdravstveni dokazi gomilaju i u kojem je znanstvena kontroverza oštra, Europska komisija je imenovala je stručnu skupinu u kojoj dominiraju znanstvenici koji su vrlo dobro poznati po svojoj nevjerici u zdravstvene rizike o potencijalnoj opasnosti od elektromagnetskih polja. Mnogi od njih imaju veze s kontroverznom organizacijom ICNIRP. SCENIHR podskupina o epidemiologiji upečatljiv je primjer nedostatka nepristranosti i pluralizma, na čelu s tzv. osobom "bez rizika" Joachimom Schuzom, te odbacuju ili isključuju sve studije koje korištenje mobitela povezuju s tumorom mozga (vidjeti ovo). To je napravljeno unatoč prigovorima članova grupe (pogledati ovdje), te je u potpunoj suprotnosti sa uvažavanjem mišljenja kolega znanstvenika, osobitno Bionitiative grupe koja, primjerice, izražava duboku zabrinutost po tom pitanju. Ovakva grupa, koja je u očitom sukobu interesa, imenovana je unatoč ranijim pozivima na transparentnost, nepristranost i pluralističke procjene iz različitih interesnih skupina.

Nekoliko članova radnog tijela SCENIHR-a koje je donijelo ovakav sramotan tekst koji se "kosi" čak i sa ranijim zaključcima istog tijela, imaju zanimljive biografije. Theodoros Samaras je bivši konzultat u Vodafonu (link), Maths-Olof Mattsson radio je za ICNIRP i Znanstveno vijeće Telia Sonera (link), Kjell Hansson-Blaga između ostalog, također za isto vijeće (link). Zenon Sienkiewicz je također radio u ICNIRP-u, ali i bio konzultant japanske električne unije (link), dok su projekte njegovog kolege Anssija Auvinena financirali proizvođači mobilne opereme i MMF (link). Tko ovakvim "stručnjacima" može uopće vjerovati?


Najmerno distribuiraju netočne i zbunjujuće informacije

Nevladine organizacije koje najavljuju tužbe i potpisivanje peticija  istuču kako ovakvim izvještajima građani EU-a i donositelji odluka neće dobiti točne podatke o zdravstvenim rizicima, stoga se zahtjeva:

1. Istraga Europskog pučkog pravobranitelja o imenovanju i sastavu SCENIHR radne skupine
2. Poništenje izvješća SCENIHR-a o EMF zdravstvenim rizicima
3. Imenovanje nove radne skupine u kojoj neće biti sukoba interesa
4. Nove neovisne procjene
5. Uspostava odbora u kojem će se uvažavati mišljenja NVO-a

Među potpisnicima prossvjednog pisma i peticije su nevladine organizacije iz vodećih zemalja Europe, ali i Internacionalno EMF udruženje te organizacije iz SAD-a i Australije.

"Hrvatski" teleoperateri razglasili ovu vijest, malo tko im vjeruje

Teleoperateri u Hrvatskoj brže bolje su se potrudili ovu vijest distriburati svim elektroničkim medijima, no čini se da im, kao i njihovim "nepristranim" kolegama u SCENIHR-u, malo tko vjeruje. Očito su građani RH sve više informirani o rizicima koji nastaju uslijed izloženosti elektromagnetskim poljima, a neki od njih zasigurno znaju iz primjera bližnjih koliko ovakva zračenja mogu biti opasna i kancerogena. Neki od komentara su:

"Naravno da nije štetno kada se vrte milijarde eura..."
"Prevelika je to industrija da bi se istraživanja prepustila slučaju..."
"Isto tako desetljećima su tvrdili kako nema dokaza da pušenje uzrokuje rak".

Paralelu s pušenjem prije nekoliko dana smo upravo povukli s elektromagnetskim zračenjem i novim Pravilniku o zaštiti od elektromagnetskih polja u Hrvatskoj, koji je skrojen po mjeri i željama operatera. Objavu možete pročitati ovdje. Dovoljno je reći da Ministarstvo zdravlja odbija reći tko je izradio novi Pravilnik, što je u suprotnosti sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, a izjave pred TV kamerama o novom Pravilniku umjesto djelatnika Ministarstva zdravlja daju predstavnici teleoperatera i njima vrlo bliskih ljudi. Reklo bi se - pametnome dosta.

Više informacija o SCENIHR-ovom zaključku ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar