nedjelja, 22. ožujka 2015.

Tučepi: Nakratko smanjeno zračenje baznih stanica, mještanima posebno sumnjiv tajming

Bazne stanice u centru Tučepa
Foto: Inicijativa Stop zračenju Tučepi
Prije više od mjesec dana u medijima su objavljeni članci o prekomjernom zračenju baznih stanica sa krova hotela u Tučepima pored Makarske i rapidnom obolijevanju mještana u posljednjih nekoliko godina. Formirana je inicijativa građana koja je svoje sumještane informirala  o opasnosti za zdravlje u mjestu te je poduzela korake s ciljem da se bazne stanice premjeste na drugu, svima prihvatljivu lokaciju.



Antene su skrivene iza limene
oplate Foto: Inicijativa Tučepi
Mještani su, za početak, inicirali službeno mjerenje zračenja spornih baznih stanica koje je izvršeno prije nekoliko dana. Zanimljivo im je, međutim, što je samo nekoliko dana prije mjerenja, zračenje antena značajno smanjeno. Primjetili su kako je signal na mreži operatera koji je postavio sporne antene odjednom rapidno opao za tri do četiri puta. Nije poznat razlog naprasnog smanjenja zračenja antena, no mještani sumnjaju kako je teleoperater doznao sve informacije o nadolazećem mjerenju, uključujući i vrijeme kada će mjerenje biti obavljeno.

"Saznali su da ćemo izvršiti mjerenje jakosti baznih stanica pa su smanjili razinu zračenja za 3-4 puta" otvoreno poručuju ogorčeni mještani na svojoj stranici. Kažu kako je "jasno kao dan zbog čega je smanjen signal".

Nadamo se da će Tučepljani, osim izvješća o mjerenju u kojem će vjerojatno pisati da su izmjerene razine značajno niže od zakonski definiranih, dobiti i odgovor na pitanje zbog čega je zračenje ekstremno smanjeno samo nekoliko dana uoči mjerenja, kao i točne i precizne informacije o ranijim granicama zračenja.
Foto: Inicijativa Stop zračenju Tučepi 

Podsjetimo, bazne stanice postavljene su na hotel u centru mjesta prije 12-ak godina. Nakon što su se ljudi stali buniti, zatvorene su u limene kućice veličine otprilike četiri puta tri. - U svakoj drugoj, trećoj kući uz hotel, pojavi se oboljenje od raka, izjavili su nedavno za jedan dnevni list. Teleoperater za sada, čini se, ne razmišlja o premještaju spornih antena na drugu lokaciju koja bi bila prihvatljiva svim stranama.

Nema komentara:

Objavi komentar