nedjelja, 29. ožujka 2015.

Indija: Započinje izrada velike studije o elektromagnetskom zračenju

NEW DELHI - Najmanje 17 vrhunskih znanstvenih institucija u zemlji, po nalogu indijske vlade, sudjelovat će u izradi velike studije o elektromagnetskom zračenju, prvenstveno emitiranog iz mobitela i baznih stanica.

Cilj studije je razmotriti različite aspekte utjecaja takvog zračenja na zdravlje, a krajnji cilj je poduzeti mjere za spašavanje ljudi od mogućih posljedica. Projekt će biti dovršen za maksimalno 36 mjeseci, a minimalno 18 mjeseci.

U 2011. godini međuresorni odbor dao je mišljenje, nakon pregleda tada dostupnih istraživanja, da bazne stanice ne bi trebale biti postavljane u neposrednoj blizini stambenih naselja, škola, igrališta i bolnica zbog opasnosti od ozbiljnih zdravstvenih rizika (gubitak pamćenja, nedostatak koncentracije, poremećaj u probavnom sustavu i poremećaj spavanja). Istaknuto je i istraživanje koje je tvrdilo da je nestanak leptira, pčela, insekata i vrabaca iz velikih gradova bilo zbog zračenja baznih stanica.

Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je zračenja poput onog iz mobitela i baznih stanica potencijalno kancerogenim za ljude. Međutim, teleoperateri su pružili otpor rekavši kako još uvijek nema dokaza o uzročno-posljedičnim vezama između izloženosti i zdravstvenim rizicima, piše Times of India.

Nema komentara:

Objavi komentar