subota, 7. ožujka 2015.

Utjecaj mikrovalnog zračenja bežičnih uređaja na biljke


2013. godine, danski učenici su sudjelovali u znanstvenom eksperimentu i otkrili da zračenje mobitela sprječava klijanje dragušca (potočarke). Dragušac koji je bio izložen zračenju mobitela (desna slika) nije proklijao, dok je dragušac koji nije bio izložen zračenju (lijevo) proklijao.




Tim dr. Magde Havas ponovio je eksperiment sa sjemenkama graška, koje su izložili mikrovalnom zračenju WiFi routera, mobitelskoj baznoj stanici i bežičnom baby monitoru. Sva tri uređaja slala su konstantan signal (uređaji emitiraju bez obzira jesu li u upotrebi ili ne). Eksperiment je izveden u Sjevernoj Americi.

Razine zračenja su bile sljedeće: neizložene biljke 0.036 miliW/m2, izložene biljke 1.155 miliW/m2. Po međunarodnim smjernicama izloženosti stoji 10000 miliW/m2, tako da je razina u eksperimentu bila značajno ispod te granice, svega 12% smjernice. Temperature zraka u prostoriji bile su između 21 i 23°C, a relativna vlažnost zraka između 67 i 70%. Biljke su svakodnevno bile izložene svjetlini 16 sati, a tami 8 sati.

Rezultat eksperimenta je sljedeći:
Lijevo - grašak izložen navedenom zračenju
Desno - "referentne" biljke

Rast i razvoj korjena praktički je onemogućen na biljkama koje su bile izložene zračenju.




Rezultati jasno pokazuju da je mikrovalno zračenje nekih uobičajenih kućnih uređaja štetno, čak i ako je razina zračenja ispod smjernica. Znajući to, većina ljudi ne bi željela izložiti svoje biljke tom zračenju. Zašto onda izlagati sebe i svoju obitelj, te i dalje koristiti bežičnu tehnologiju u domu? Zašto su djeca i učitelji u školi izložena zračenju WiFi-ja? Zašto dopuštamo da bazne stanice teleoperatera nalaze u neposrednoj blizini škola i naših kuća?

Prakticiranje dobre elektromagnetske higijene uključuje zamjenu bežične tehnologije žičnom. Za one koji to jednostavno ne mogu, može se barem prakticirati isključivanje uređaja dok nisu u upotrebi.

Dr. Magda Havas, PhD
Foto: Osobne stranice dr. Magde Havas
Izvorni članak ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar