četvrtak, 19. ožujka 2015.

VIP odbio izmjestiti odašiljač sakriven u dimnjaku, susjedi najavljuju blokadu magistrale i pohod na Zagreb

"Otkako je odašiljač pušten u rad, signal na mobitelu mi je katastrofalan, odašiljač ometa rad TV prijemnika"

Prije 3 mjeseca antena
je skrivena u lažni dimnjak.
Vlasnik kuće ne boravi u
Hrvatskoj. Foto: 24sata
Do zadnje kapi krvi, bude li tribalo, mi ćemo se boriti, ali ovo zlo mora ići na drugu lokaciju. Pokušali smo cilu ovu sramotnu priču riješiti mirnim putem, razgovorom i dijalogom, ali očito ne ide. Krećemo u prosvjede, ako treba i u Zagreb, po svoja prava - kazao nam je Vinko Mamut , član Inicijativnog odbora za uklanjanje VIP-ova odašiljača u Kaštel Lukšiću, nakon što je propao sastanak predstavnika Inicijativnog odbora, gradske vlasti i VIP-a.
Građani, kako su poručili, ne odustaju od svojih namjera, upozoravajući kako su spremni na radikalne prosvjede, pa čak i blokadu ceste kroz Kaštela. No, krenimo redom.

Prvi masovni prosvjed građana održan je prije gotovo tri mjeseca, samo nekoliko dana nakon što je na obiteljskoj kući Ilije Samardžića u Lukšiću, zazidan u ciglu, osvanuo VIP-ov odašiljač. A sve se radilo pod okriljem noći.
- Pregledom dokumentacije kojom raspolažemo došli smo do informacija kako je Samardžić bespravno izgradio dio objekta uz kuću, a u kojemu je postavljen sporni odašiljač.

Na sastanku koji je završio ekspresno, za petnaestak minuta, nije dogovoreno apsolutno ništa. Predstavnici VIP-a jedino su poručili kako sporni odašiljač neće izmještati na drugu lokaciju. Kratko su nam kazali kako imaju sve potrebne dozvole, unatoč tomu što su instalacije koje su postavljali po kući radili na dijelu tog objekta koji je bespravno izgrađen - veli Tomislav Mamić, žaleći se na zdravlje svojih roditelja koji, po njegovim riječima, “otkako je odašiljač u funkciji spavaju po deset sati”.
Foto: 24sata.hr

- I stalno osjećaju umor - tvrdi Mamić.

Dodaje kako mu je signal na mobitelu, a na VIP-ovoj je mreži, otkako je odašiljač pušten u rad, doslovno katastrofalan, te kako mu ometa rad TV prijamnika i signala.

- Prije odašiljača antena od televizije bila je okrenuta prema Marjanu, a otkako odašiljač radi, okrenuta je prema Kozjaku. Samo to dokazuje da je sve poremećeno, A o zdravlju nas i djece da i ne govorim - žali se Mamić.



Došli i gradski čelnici

Na jučerašnjem sastanku s predstavnicima VIP-a, kojemu su u ime Grada nazočili gradonačelnik Ivan Udovičić i dogradonačelnik Mili Novak te građani i članovi Inicijativnog odbora za uklanjanje VIP-ove bazne stanice, inicijalni odbor zatražio je izmještanje navedene bazne stanice na drugu lokaciju, izvan naseljenog područja, no predstavnici tvrtke VIP tu su mogućnost kategorički odbacili ne ostavljajući mogućnost daljnjih pregovora na ovu temu.

- Nakon navedenog, predstavnici građana i Inicijalni odbor još jednom su iskazali svoju sumnju u štetnost uređaja za njihovo zdravlje.

Obavijestili su Grad i ViP da nemaju namjeru odsutati od svoga zahtjeva, te da će poduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti u okviru zakonskih mogućnosti, kako bi se sporni uređaj napokon uklonio sa sadašnje lokacije - kazao je član Inicijativnog odbora i Gradski vijećnik Branimir Matijaca.

Šutnja u Ministarstvu zdravlja

U Gradskoj upravi organiziran je sastanak s predstavnicima VIP-a s ciljem da se udovolji velikom broju građana na tom području i da se pronađe alternativna lokacija izvan naseljenog mjesta za baznu stanicu. Grad je uputio dopise i HAKOM-u, koji u svom odgovoru navode da su zadovoljeni svi uvjeti propisani Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, što je utvrđeno i rezultatima proračuna izrađenog od strane HAKOM-a na lokacijama najvećih očekivanih razina elektromagnetskih polja u blizini postaje. Dopis je upućen i Ministarstvu zdravlja na koji još nismo zaprimili nikakav odgovor, kazali su nam iz ureda gradonačelnika Ivana Udovičića.

Nema komentara:

Objavi komentar