subota, 7. ožujka 2015.

Reakcije na netočne informacije u emisiji Potrošački kod


Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) dopisom je reagirala na iznošenje neistinitih informacija u emisiji Potrošački kod HTV-a koja je emitirana 28.2.2015.

Dr. sc. Tomislav Tomiša, djelatnik zavoda za visoki napon i energetiku i član povjerenstva za izradu novog Pravilnika (op. a. u kojem su granice dozvoljenog zračenja povećane 2,5 puta), izjavio je da su područja profesionalne izloženosti po starom pravilniku, pripadala sva ona mjesta koja nisu bila tretirana kao zone posebne osjetljivosti. U starom pravilniku, područje profesionalne izloženosti definirano je kao "područja RADNIH MJESTA koja nisu u području povećane osjetljivosti i na kojima se pojedinci mogu zadržavati do 8 sati dnevno, pri čemu je kontrolirana njihova izloženost elektromagnetskim poljima."

Đuro Lubura, predsjednik Udruge Telekom i sudski vještak za telekomunikacije, izjavio je: "ako maknemo bazne stanice, mobiteli će zračiti puno više". "To je točno, ali samo ako govorimo o vremenu uspostave i trajanja poziva i ako pri tome ne koristimo žičane slušalice ili zvučnik. Ali, ako se uzme u obzir kumulativni efekt i činjenicu da bazna stanica kontinuirano zrači (24/7) kao i činjenicu da na to zračenje ne možemo utjecati, izjava g-dina Lubure može navesti na pogrešan zaključak.", navodi se u dopisu.

Pitanje je i zbog čega nije bilo sugovornika iz Ministarstva zdravlja, s obzirom da bi zabrnuti građani raspravu o novom Pravilniku i njegovom utjecaju na zdravlje trebali voditi s odgovornim djelatnicima Ministarstva zdravlja, a ne s predstavnicima i suradnicima teleoperatera.

Poseban dopis upućen je i prema FER-u, s obzirom da je njihov zaposlenik, očito na radnom mjestu, iznosio netočne informacije o novom Pravilniku u čijoj izradi je sudjelovao.

Nema komentara:

Objavi komentar