nedjelja, 15. ožujka 2015.

Dubrovnik: Ogorčeni građani četiri godine čekaju pravdu, "šuma" nelegalnih antena i dalje na mjestu, oko škola i vrtića

dubrovacki.hr
DubrovnikNet.hr
dalmacijanews.com
U srcu jedne od najgušće naseljenih dubrovačkih četvrti, Šipčinama, građani već godinama traže pravo na zdrav život. Na adresi Andrije Hebranga 62, na zgradi HEP-a, sva tri domaća teleoperatera postavila su bazne stanice. Do danas se broj popeo na čak 22 antene.
Bazne stanice nalaze se u blizini škole i dječjeg vrtića, a okružene su kućama i stambenim zgradama, od kojih su neki gotovo u razini s antenama. Mještani su više puta prosvjedovali, ali uzalud. Otkrilo se kako je samo jedan teleoperater bazne stanice postavio s potrebnim dozvolama, dok su preostala dva operatera isto napravili ilegalno. Prikupljeno je čak 2500 potpisa koji su s peticijom poslani nadležnima, a u njoj se tražio da Ministarstvo graditeljstva ukloni ilegalno postavljene antene i izvrši vlastito inpekcijsko rješenje o uklanjanju. Ništa od toga.



dalmacijanews.com
dalmacijanews.com
Eko udruga Zeleni forum pisala je tadašnjem ministru Ivanu Vrdoljaku , ali odgovor nisu dobili. Operateri su se oglušili na inspekcijsko rješenje i nisu uklonili antene, već su 2011. godine pokrenuli upravni spor, a kasnije je navodno jedan operater podigao tužbu pred sudom. Nije poznatno kako su sporovi završili, antene su i dalje na istom mjestu. Predsjednica eko udruge Zeleni forum Jadranka Šimunović nedavno je izjavila kako se stanovništvo ondje počelo rapidno razbolijevati, a neki čak prodaju stanove i sele na druge lokacije.


S problemom su upoznati dubrovački saborski zastupnici, ali i sadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš. Na saborskoj sjednici 12.11.2014. zastupnik Frano Matušić postavio je pitanje (poveznica)  zbog čega se ne uklanjaju nelegalno postavljene bazne stanice, za koje je rješenje o uklanjanju doneseno još 2011. godine.
Dobio je obećanje kako će inspekcijsko rješenje vrlo brzo biti izvršeno. Opet ništa od toga. Građani su i dalje zabrnuti i uznemireni i pitaju se: Dokle će ih postavljati, dokle će nas zračiti?


Inače, napomenimo još da su ove bazne stanice postavljene mimo generalnog urbanističkog plana grada Dubrovnika, koji u gusto naseljenom području ne predviđa bazne stanice.

Nema komentara:

Objavi komentar