četvrtak, 2. travnja 2015.

Od 440 Tučepljana koji žive pored Alge, 35 ih je oboljelo, a 9 umrlo od karcinoma

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja u suradnji s inicijativom Stop zračenju u Tučepima u subotu je u tučepskoj vijećnici održala tribinu o štetnosti zračenja baznih stanica. Tribini se odazvalo oko 60, a predstavnici HUZEZ-a Ankica Kosovec Krželj, Stjepan Pezo i Josip Barušić te član grupe Stop zračenju Frane Mravičić iznijeli su šokantne podatke o štetnosti odašiljača mobilnih operatera od kojih su četiri smještena na krovu hotela Alga.




Foto: Joško Jelaš
Prikupljeno 500 potpisa

Kako je kazao Mravičić, inicijatori potpisivanja peticije za uklanjanje odašiljača s Alge do sada su skupili 500 potpisa mještana, a prošlog tjedna su obišli kuće u krugu od 350 metara od hotela Alga te su popisali broj oboljelih od karcinoma. Naime, popis oboljelih odnosio se na posljednjih 12 godina kada su na krov Alge i postavljene bazne stanice. - Ušli smo u svaku kuću i podaci koje smo prikupili doista su šokantni jer je prema njima broj oboljelih od zloćudnih bolesti povećan za 400% u usporedbi od prije 12 godina kada na Algi nije bilo odašiljača. Na 440 odraslih Tučepljana ko-ji žive pored Alge, 35 ih je oboljelo od karcinoma, a devet ih je već preminulo. Najugroženija je Ulica Ekonomija u kojoj je od 90 odraslih stanovnika oboljelo 12 osoba, što je uistinu katastrofalno. Zadnji korak nam je protest ispred Alge čije ćemo goste upoznati s cijelom situacijom, kazao je Mravičić dodavši da će inicijativa Stop zračenju u Tučepima ovog tjedna u dogovoru s Općinom Tučepi organizirati sastanak s vlasnikom Hotela Tučepi Jakom Andabakom kojem će predati peticiju, a pokušat će izvršiti pritisak da se antene što prije uklone i da se odredi zona za njihovo premještanje. Korisno predavanje o štetnosti zračenja baznih stanica održala je članica Uprave HUZEZ-a Ankica Kosovec Krželj koja je kazala da se Udruga zalaže da se antene mobilnih odašiljača ne postavljaju doslovno ljudima pred prozore, već što dalje od naselja jer je Svjetska zdravstvena organizacija 2013. godine elektromagnetsko zračenje mobilne telefonije progla-sila potencijalno kancerogenim za ljude.

Jednostavni propisi

Sporne antene na hotelu
Kako je kazala Ankica Kosovec Krželj, operaterima zakonski propisi jednostavno omogućuju da se antene postave u blizini kuća, škola i vrtića s time da se od lokalnog stanovništva uopće ne treba tražiti nikakvo odobrenje. - Zalažemo se da imamo ista prava kao što ih imaju i druge članice EU pa čak i susjedne zemlje koje nisu u Uniji. Ustav RH kaže da svatko ima prava na zdrav život i da su svi teleoperateri dužni posebnu skrb posvećivati zaštiti ljudi, prirode i okoliša. To je vrlo lijepo rečeno, ali u praksi to nije tako jer je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja usvojilo pravilnik o jednostavnim građevinama prema kojem su pod objekte koji se mogu graditi bez građevinske dozvole stavljeni antenski stupovi elektroničke komunikacijske opreme. To znači da mobilni operateri mogu bez građevinske dozvole postavljati svoje antene, a do 2009. godine su se trebale ishodovati građevinske i lokacijske dozvole mada su operateri uspjeli lobirati pa im ni tada nisu bile potrebne nikakve dozvole, kazala je Ankica Kosovec Krželj. - Operateri jedino moraju istaknuti granične vrijednosti zračenja, pa ističu da su granice zračenja u Hrvatskoj upola manje nego u EU, što nije točno. Jedina efikasna zaštita za građane Hrvatske, a za koju se Udruga zalaže, je preseljenje antena mobilnih operatera što dalje od naselja, kazala je Ankica Kosovec Krželj koja je posjetitelje tribine upoznala i sa štetnosti zračenja mobitela.

ODAŠILJAČI U HRVATSKOJ
Operaterima trebaju samo dva mjeseca za dokumentaciju

Predstavnica HUZEZ-a iznijela je bizarnu činjenicu prema kojoj su mobilnim operaterima u Hrvatskoj za ishodovanje svih papira za postavljanje antena potrebna svega dva mjeseca, a treba im samo dozvola Ministarstva zdravlja. Operaterima u Austriji treba godina dana, a u Francuskoj dvije godine. Inače, Hrvatska je uz Rumunjsku, Portugal i Slovačku četvrta zemlja u Europi u kojoj se za postavljanje baznih stanica za suglasnost ne treba pitati lokalno stanovništvo. Međutim, u navedenim državama se moraju ishoditi građevinske dozvole i barem tako njihove lokalne uprave mogu utjecati na prostorno planiranje i lokaciju antenskih stupova.

2.4.2015.

1 komentar:

  1. NASTANAK RAKA MOBITELI, WI-FI UREĐAJI, ELEKTRIČNE INSTALACIJE-Dr. sci. Andrew Goldsworthy
    O AUTORU
    Dr. sci. Andrew Goldsworthy umirov­ljeni je predavač s londonskog Imperial Collegea, poznatog po visokoj stručno­sti na polju elektrotehnike i zdravstvene problematike. Dr. Goldsworthy proveo je mnoge godine proučavajući metaboli­zam kalcija u živućim stanicama te kako elektromagnetska polja utječu na stani­ce, tkiva i organizme. Možete ga kontak­tirati na adresi: a.goldsworthy@ic.ac.uk.

    OdgovoriIzbriši