petak, 4. prosinca 2015.

Zdravlje sljedećih generacija je u opasnosti

Moskva, Rusija
14. travnja 2008.
Ruski nacionalni odbor za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (RNCNIRP)

Po prvi puta u povijesti suočeni smo sa situacijom kada je većina djece i tinejdžera u svijetu kontinuirano izložena potencijalno štetnom utjecaju elektromagnetskih polja mobilnih telefona.
Elektromagnetsko polje je važan biološki čimbenik koji ne samo da utječe na zdravlje u cjelini, već i u procesima živčane aktivnosti, uključujući i ponašanje i razmišljanje. Zračenje izravno utječe na ljudski mozak kada ljudi koriste mobilne telefone. Unatoč preporukama navedenim u Sanitarnim pravilima Ministarstva zdravstva, u kojima se tvrdi da osobe mlađe od 18 godina ne bi trebale koristiti mobitele (SanPiN 2.1.8 / 2.2.4.1190-03 točka 6.9), djeca i tinejdžeri postali su ciljne skupine marketinga mobilnih komunikacija.

Sadašnji sigurnosni standardi izloženosti mikrovalovima iz mobilnih telefona razvijeni su za odrasle i ne uzimaju u obzir karakteristične značajke dječjeg organizma. Svjetska zdravstvena oganizacija (WHO) smatra da je zaštita zdravlja djece od mogućeg negativnog utjecaja elektromagnetskih polja mobitela prioritetni zadatak.

  • Potencijalni rizik za zdravlje djece je vrlo visok: apsorpcija elektromagnetske energije u djetetovu glavu je znatno veća nego kod odraslih osoba (dječji mozak ima veću provodiljivost, manju veličinu, tanke kosti lubanje, manja udaljenost od antene i sl.)
  • zračenje više utječe na djecu nego na odrasle
  • dječji mozak ima veću osjetljivost na nakupljanje štetnih učinaka u uvjetima kronične izloženosti zračenju
  • današnja djeca provode više vremena uz mobitele nego odrasli

Prema mišljenju Ruskog nacionalnog odbora za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (RNCNIRP), djeca - korisnici mobilnih telefona vjerojatno će u budućnosti biti suočeni sa sljedećim: Poremećaj pamćenja i pažnje, smanjenje kognitivnih sposobnosti i učenja, povećana razdražljivost, problemi sa spavanjem, povećana osjetljivost na stres, povećana sklonost epilepsiji. Moguće očekivani zdravstveni rizici: tumori mozga, tumori akustičkih i vestibularnih živaca (u dobi 25-30 godina), Alzheimerove bolesti, demencija, depresivni sindrom i druge vrste degeneracija živčanih struktura mozga (u dobi 50-60 godina).

Članovi Ruskog nacionalnog odbora za zaštitu od neionizirajućeg zračenja smatraju krajnje hitnim mjere za zaštitu zdravlja djece od utjecaja elektromagnetskih polja mobilnih komunikacijskih sustava. Apeliramo na državna tijela i cijelo društvo na posvećivanje posebne pažnje na ovoj dolazećoj prijetnji te na poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi se spriječile negativne posljedice na zdravlje budućeg naraštaja.

Djeca koja koriste mobilne komunikacije nisu u stanju shvatiti da je njihov mozak podvrgnut zračenju i da je njihovo zdravlje - u riziku. Vjerujemo da ovaj rizik nije mnogo manji od rizika kod djece od duhana ili alkohola. Naša profesionalna obveza je ne dopustiti neaktivnošću uništavanje zdravlja djece.

Iz izvješća Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji o provedenim aktivnostima, 2008.

Napomena: 

Prema ruskim propisima o zaštiti od neionizirajućih zračenja iz 2003. godine, dopuštene referentne granične razine gustoće snage za opću izloženost su ograničene na 0.1 W/m2 (300-2400 MHz) i to u stambenim naseljima te na svim javnim i industrijskim područjima (točka 3.3. u Pravilniku). Te razine manje su i do 16 puta od hrvatskih koje vrijede unutar objekata, a čak do 89 puta od razina koje u Hrvatskoj vrijede na javnim područjima (izvan objekata).

Granice izlaganja za profesionalnu izloženost za frekvencije 300-2400 MHz ograničene su na 0.25 W/m2.

Dodatne informacije: Rezolucija Ruskog nacionalnog odbora za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (RNCNIRP), Moskva, travanj 2011.

2 komentara:

  1. Rusi su jedan načitani i pametan narod govorio je moj pokojni otac,u horvaciji nema štetnosti ili to tak i nije strašno zračenje od 8.9 W/m2 tako čak govore i neki koji su navodno na našoj strani

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako govore da 8,9 W/m2 nije tako strašno, neka toj razini izlažu vlastitu djecu. Moram biti bezobrazan.
      Rusija nikada neće prihvatiti ICNIRP, ne iz animoziteta prema zapadu nego zato što znaju da te granice nisu zaštitne, da su lažne i da ih je proizvela industrija na čelu s gigantima poput Njemačke, Japana... Naši činovnici i stručnjaci su popustili pred lobijem i prihvatili ICNIRP. Postoji više načina kako zaštititi barem osjetljive skupine kao što su djeca i trudnice, ali jednostavno nema interesa. Sve je stvar politike, kada se ona okrene interesu ljudi, onda će se i ovo mijenjati, a svatko od nas mora raditi maksimalno da do te promjene dođe što prije.

      Izbriši